De Hillegom Agenda

De Hillegom Agenda is een overzicht van alle evenementen in Hillegom. Wij proberen een zo volledig beeld te geven van alle activiteiten binnen Hillegom. Heeft u een agenda-item dan kunt u dit inzenden via: redactie@hillegomonline.nl

Senioren Agenda

dec
10
za
2022
Amerikaanse Vogelkers uitsteken @ Amsterdamse Waterleidingduinen
dec 10 @ 09:30 – 14:30

Hillegom – Leef je uit in de natuur. Natuurliefhebbers die het leuk vinden om de handen uit de mouwen te steken kunnen hun hart ophalen. Het IVN organiseert zaterdag 10 december samen met Waternet een leuke werkdag ‘Amerikaanse vogelkers uitsteken/zagen’ in de Amsterdamse waterleidingduinen. Een flinke klus waarbij extra handen erg welkom zijn. Deze vogelkers hoort hier van oorsprong niet thuis en vormt door zijn snelle groei een bedreiging voor de overige (duin)flora. Een dag buiten werken in de natuur met een groep enthousiaste mensen!

Deelnemers gaan in de buurt van ingang Oase Amerikaanse vogelkers uitsteken en zagen. Deze struik woekert in grote delen van het gebied. We krijgen door het zagen weer een mooi eikenhakhoutbos op de grens van de duinen en de strandvlakte richting Leyduin. De Amsterdamse Waterleidingduinen is een stiltegebied van ongekende omvang. Echt een ongerept natuurgebied kun je het niet noemen, er zijn infiltratiekanalen aangelegd waar rivierwater wordt ingelaten om gezuiverd te worden tot drinkwater. Maar de kansen die hier liggen voor de natuur zijn enorm, er is een grote variatie aan natuur in het terrein. Van hoge duinen tot brede valleien, van dicht bos tot sompige kanaaloevers. Bossen, velden en zandverstuivingen. Als natuurliefhebber raak je niet snel uitgekeken!

Verzamelen is om 9.30 uur bij de ingang Oase aan de 1e Leijweg 2, 2114 BH Vogelenzang. Ervaring is niet vereist. De werkdag duurt tot 14.30 uur. Zorg zelf voor werkkleding, laarzen en neem je eigen koffie/thee/lunch mee. Wij zorgen voor gereedschap, schaftkeet, eco-toilet, begeleiding, werkhandschoenen en een lekkere vlaai. Aanmelden graag via marcmargriet@hetnet.nl of bel 06-22 5757 48. Het belooft zaterdag 10 december een leuke en gezellige werkdag te worden.

Schrijven voor Amnesty International @ Bibliotheek Hillegom
dec 10 @ 10:00 – 14:00
 
Rond 10 december, de Dag van de Rechten van Mens, organiseert Amnesty International al jaren een wereldwijde schrijfactie ‘Write for Rights’. Dit jaar kan er ook geschreven worden in de Bibliotheek Hillegom op zaterdag 10 december van 10:00 tot 14:00 uur.
 
De schrijfactie is bedoeld om zoveel mogelijk aandacht te vragen voor tien geselecteerde casussen van mensen die oneerlijk behandeld worden. Ze worden bijvoorbeeld bedreigd of zitten gevangen omdat ze op vreedzame wijze opkomen voor hun rechten. Met het schrijven van brieven en kaarten proberen we een einde te maken aan dit onrecht. De brieven gaan naar de autoriteiten om te vragen om een vrijlating, bescherming of aanpassing van een discriminerende wet. De kaarten schrijven we aan de tien personen zelf, om hen te laten weten dat er aan ze gedacht wordt en ze zo te steunen.
Jarenlange ervaring van Amnesty leert dat schrijven echt helpt. Door de massale stroom brieven en kaarten vanuit de hele wereld zorgen we voor verandering. Vaak helpt de extra aandacht om hen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming en gerechtigheid. Zo werd er in 2021 geschreven voor Bernardo Caal Xol, die vastzat omdat hij geweldloos de heilige rivier van de Q’eqchi’ Maya’s in Guatemala beschermde; hij is vervroegd vrijgelaten.
 
Met onze brieven laten we weten dat heel veel mensen tijd en aandacht hebben besteed aan de kwestie. Dat zet autoriteiten aan tot verandering en geeft de mensen voor wie we actievoeren moed.
Dromen in het donker @ Maartenskerk
dec 10 @ 11:00 – 15:00

Opening expositieruimte The Room
dec 10 @ 11:00 – dec 11 @ 16:00

VOOR ALLE KUNSTLIEFHEBBERS EN KUNSTENAARS

Sinds Mark Adams er twee jaar geleden tot zijn verbazing achter kwam dat schilderen heel erg leuk is, droomt hij van een plekje waar hij zijn creaties kan delen met kunstliefhebbers.
Hij kreeg gratis opslagruimte boven een kantoor aangeboden om te exposeren en heeft onmiddellijk twee bevriende creatievelingen uitgenodigd…… het balletje is gaan rollen!

Met behulp van vrijwilligers wordt elke twee a drie maanden een expositie georganiseerd met werk van lokale amateur kunstenaars. Er wordt gezorgd voor aankondigingen en flyers, indien nodig hulp geboden bij het vervoer, inlijsten of opzetten van het kunstwerk en er is toezicht tijdens de expo.mHet heet, heel simpel: THE ROOM

Binnenkort gaat de deur voor het eerst open!

Mark Adams: SCHILDERIJEN; ABSTRACT
Anneke Jiskoot: FOTO’S; WATER en ROWAN
Anja Zeestraten: CREATIEVE HERSENSPINSELS

DE KOFFIE STAAT KLAAR

Wil jij ook een keer GRATIS en zonder gedoe jouw creaties tentoonstellen, dan maken we met plezier een plekje vrij. Stuur een bericht naar: madams6672@gmail.com

OPENING THE ROOM: zaterdag 10 december van 11:00 tot 15:00 en zondag 11 december van 13:00 tot 16:00 ADRES: Satellietbaan 4m, 2181 MH Hillegom.

dec
11
zo
2022
Voorronde ONK Poker @ Murphy's Law
dec 11 @ 15:00 – 18:00

Zondag 11 december kunnen alle liefhebbers van het kaartspel poker zich melden in Café Murphy’s Law. Daar zal namelijk het Pokerkampioenschap van Hillegom plaatsvinden. Deze voorronde van het ONK Poker is bedoeld om op een laagdrempelige manier kennis te maken met het spel en een gezellige en veilige omgeving te bieden voor recreatieve pokerspelers.

“Niet voor geld, maar voor de gezelligheid”
Veel mensen denken dat poker om geld gespeeld moet worden, maar oprichters van het ONK Poker en zwagers Mathijs Jonkers en Evert-Jan van IJzendoorn denken daar heel anders over. “ Poker kun je net als veel andere spellen binnen een paar minuten leren en er beter in worden door veel te oefenen,” vertelt Jonkers. “Het voelt voor de duizenden deelnemers die ieder jaar aan het ONK Poker meedoen dan ook echt als het bedrijven van sport en daar halen ze ontzettend veel plezier uit. Is het dan nodig om voor geldprijzen te spelen? Wij denken van niet. Er staan iedere zaterdag 100.000 mensen voor de lol op een voetbalveld en die spelen ook alleen om de titel.”

Het feit dat poker ook een kanselement bevat, maakt het spel volgens de organisatoren alleen maar leuker. “Dat betekent dat iemand die voor het eerst meedoet met een beetje geluk ook kan winnen. Iets wat bij een sport zoals schaken of voetballen vrijwel onmogelijk is. Dit maakt het nog laagdrempeliger om eens kennis te komen maken met het spel, omdat je zelfs als nieuwe speler zomaar eens zou kunnen winnen!”

Wat kun je dan winnen?
De winnaar van de voorronde ontvangt een bokaal en mag een jaar lang de titel ‘Pokerkampioen van Hillegom’ dragen. Daarnaast kwalificeert diegene zich voor de landelijke finale van het ONK Poker. De winnaar wordt de nieuwe ‘Pokerkampioen van Nederland’ en laat daarmee naar schatting ruim 30.000 deelnemers achter zich.
Ook in de finale valt er enkel een grote trofee te winnen (zie foto). De winnaar van vorig jaar is echter wel (samen met 2 andere finalisten) benaderd voor een sponsordeal, waardoor ze in 2023 als echte pro’s mogen gaan pokeren in Las Vegas!

Laagdrempelig toernooi.
Iedereen die mee wil doen kan zich via de website https://www.onkpoker.nl/ inschrijven. Deelname kost €13,50 bij online aanmelding. Het Pokerkampioenschap van Hillegom begint om 15.00 uur. Vincent Vos is de Pokerkampioen van Nederland 2021/2022

dec
14
wo
2022
Winter Fair @ Fioretti College
dec 14 @ 17:00 – 19:00

Op woensdag 14 december 2022 is er een Winter Fair op het Fioretti College Hillegom.
De organisatie is in handen van de bovenbouw afdeling Dienstverlening en Producten. De Winterfair is voor iedereen toegankelijk en duurt van 17.00 tot 19.00 uur .

Het goede doel van de Fioretti Winter Fair is dit jaar het Adamas Inloophuis. Dit is een gewaardeerde stichting voor mensen en hun gezinsleden die te maken hebben (gehad) met kanker.

Op de Fioretti Winterfair presenteren de afdelingen Dienstverlening en Producten, Techniek, Zorg en Welzijn en Art zich. De Schoolband zorgt voor de muziek. Er is van alles te zien en te koop.

Kerst Samenspeel Instuif @ De Bestemming
dec 14 @ 19:30 – 21:00

Op woensdag 14 december organiseert de Hillegomse Muiekschool samen met de Hillegomse Harmonie Kapel een hele nieuwe activiteit: een Kerst Samenspeel Instuif. Bespeel je een instrument en lijkt het je leuk om een keer mee te spelen in een echt orkest? Dit is je kans en kom mee spelen met het HHooK, het opleidingsorkest van de HHK. Onder leiding van Jeroen Bijl wordt er een uurtje samen kerstmuziek gespeeld.

Muzikanten met alle instrumenten en van alle leeftijden zijn van harte welkom! Je kunt je hiervoor tot 10 december opgeven via info@hillegomsemuziekschool.nl of even binnenlopen bij de muziekschool en daar je naam en instrument op de intekenlijst in de gang schrijven. In de muziekschool ligt ook de bladmuziek klaar om mee te nemen zodat je thuis alvast even kunt oefenen.

19.00 – 19.30 Inloop
19.30 – 20.30 Samenspeelinstuif
20.30 – 21.00 Gezellige afsluiting met een drankje

Deze avond is in het verenigingsgebouw van de HHK: De Bestemming (Juliana van Stolberglaan 18, Hillegom).

dec
16
vr
2022
Santa Run @ SV Hillegom
dec 16 @ 17:30 – 19:00
Kerstconcert Dune & Forest @ 't Huys Dever
dec 16 @ 20:00 – 22:00
Close Harmony Zanggroep Dune & Forest geeft twee kerstconcerten in ’t Huys Dever op
vrijdagavond 16 en zaterdagavond 17 december om 20:00 uur. Een uniek koor op een unieke locatie! En een mooie gelegenheid om helemaal in de kerstsfeer te raken.
Het was een traditie totdat corona roet in het eten gooide: de kerstconcerten van Dune &
Forest in ’t Huys Dever.
 
Gelukkig kan het weer. Het koor heeft hier heel erg naar uitgekeken en is extra gemotiveerd om er prachtige concerten van te maken, onder leiding van dirigent Peter Janka. Dune & Forest brengt u in kerstsfeer met een gevarieerd kerstrepertoire, van stemmige Christmas carols tot swingende nummers als Beboppin’ Santa Claus. Het optreden wordt afgewisseld met enkele nummers die door kleine ensembles gezongen worden.
 
Voor een aanzienlijk deel van de koorleden worden dit de eerste kerstconcerten  met Dune & Forest. In de coronatijd zijn, zoals bij zoveel koren, heel wat leden afgehaakt. Maar in het afgelopen jaar is dit meer dan goedgemaakt door een, kwalitatief hoogstaande, aanwas van nieuwe leden.
 
De zaal is open vanaf 19:30 uur. Na afloop van de concerten is er, zoals voorheen, gelegenheid voor een glas glühwein of iets anders met een hapje bij het knappend vuur in de grote open haard van Dever. Evenals het pauzedrankje is dit bij de kaartprijs inbegrepen. Kaarten á € 18,- zijn te bestellen door een e-mail te sturen naar
dune&forest@ziggo.nl onder vermelding van uw naam, de gewenste avond en het aantal kaarten.
 
Voor meer informatie over Dune & Forest: www.duneandforest.nl
dec
17
za
2022
Kerstfair
dec 17 @ 10:00 – 17:00

HILLEGOM- Op zaterdag 17 december wordt er bij De Plus in de Wijk Elsbroek in Hillegom weer een gezellige kerstfair georganiseerd. Deze kerstfair wordt gehouden van 10.00 tot 17.00 uur en op het trottoir zullen daar een aantal gezellige kraampjes worden geplaatst met kerststukjes, cadeautjes, sieraden, hebbedingetjes, kerstkaarten, decoratiespullen voor in huis en andere leuke accessoires. Bovendien zal er een foodtruck staan met koffie, thee, warme chocolademelk, Brusselse wafels en lollywafels. De markt is gratis toegankelijk en zal zorgen voor een extra stukje sfeer tijdens deze koopzaterdag. Voor informatie info@ac-media.nl f 0651841259.

Kerstconcert Hillegomse Muziekschool @ Hillegomse Muziekschool
dec 17 @ 14:00 – 15:30

Hillegom – De leerlingen van de muziekschool nodigen u en jou uit om op zaterdag 17 december te komen luisteren naar hun sfeervolle kerstoptreden. Het optreden is op onze eigen locatie aan de van den Endelaan 5B, in de grote balletzaal. Tussen de optredens in staat de koffie, thee en limonade klaar en is er tijd om elkaar en natuurlijk onze muzikanten te ontmoeten. Zij laten u graag genieten van hun mooie muziek. En als publiek kunt u hen bedanken met een groot applaus dat hen weer stimuleert om muziek te blijven maken en nieuwe dingen te blijven leren!

14.00 – 14.30 Optreden 1
14.30 – 15.00 Koffie, thee, limonade
15.00 – 15.30  Optreden 2

Herdertjestocht Hillegom @ Henri Dunanatplein
dec 17 @ 18:00 – 18:45

Hillegom – In aanloop naar Kerstmis vertellen de vier Hillegomse kerken op zaterdag 17 december samen voor de zesde keer het kerstverhaal met de Herdertjestocht. Langs een verlichte route door het centrum van Hillegom beelden ruim 60 acteurs verschillende taferelen uit het Kerstverhaal uit.

In 2011 sloegen de kerken de handen ineen, om samen op een laagdrempelige manier het kerstverhaal onder de aandacht te brengen. Tweejaarlijks organiseren zij sindsdien de Herdertjestocht, waarbij bezoekers van alle leeftijden (opnieuw) kennis maken met het kerstverhaal. Hoewel de verhaallijn al eeuwenlang vaststaat, is de route van de tocht iedere editie toch weer even anders. De lichtjes en taferelen in de donkere avond zorgen voor een gezellige sfeer. Dat het evenement een succes is, blijkt wel uit het feit dat de editie van 2018 ruim 1.000 bezoekers trok.

Dit jaar start de Herdertjestocht op 17 december tussen 18u en 18.45u op het Henri Dunantplein en leidt langs alle vier de kerken. Onderweg zorgen verkeersregelaars voor de veiligheid en indien nodig staat de EHBO gereed. De Herdertjestocht eindigt na ongeveer drie kwartier in de St. Jozef en Martinuskerk. Na een bezoek aan het Kindeke Jezus, wacht in de kerk wat lekkers te eten en drinken. Het Koor DIRK uit Lisse zorgt voor een muzikale omlijsting.

Kerstconcert Hillegomse Harmonie Kapel @ Maartenskerk
dec 17 @ 19:30 – 21:00

Op zaterdag 17 december a.s. geeft de Hillegomse Harmonie Kapel het Kerstconcert in de
Maartenskerk. Het orkest o.l.v. dirigent Wim Notenboom zal een gevarieerd programma uitvoeren. Dit jaar is er een gastoptreden van de jongenssopraan Alexander Halsema.

De aanvang is om 20.00 uur. De deur gaat open om 19.30 uur. De toegang is gratis, maar reserveren is noodzakelijk, dit kan via de website www.hhkhillegom.nl

dec
21
wo
2022
Nacht van het Licht @ Plein 28
dec 21 @ 17:00 – 20:00

De nacht van 21 op 22 december is de langste nacht van het jaar. Na 21 december worden de dagen weer langer en zal er weer meer licht zijn. Op woensdag 21 december van 17.00 tot 20.00 uur wordt, tijdens de Nacht van het Licht, de overwinning van het licht over het donker gevierd. Het belooft een sprookjesachtige avond vol verhalen, handmassage, workshops, heerlijk eten en warme ontmoetingen te worden.

Een vrolijk, warm, licht samenzijn in de donkere en soms moeilijke decembermaand. Iedereen, jong en oud, is van harte uitgenodigd om te genieten van al het moois tijdens de Nacht van het Licht.

De viering van de overwinning van het licht over het donker, Yalda (geboorte), stamt uit de tijd van het Perzische rijk en vindt al eeuwenlang plaats. Niet alleen in de Oosterse wereld vindt er een viering van het licht plaats. In de Scandinavische landen wordt op 13 december het Luciafeest gevierd en in oktober vieren de Hindoes Divali, het feest van de duizend lichtjes.

Kom erbij & doe mee!
Aanmelden voor deze avond vol lichtpuntjes kan tot 19 december via www.plein28.nl of door te bellen met 0252-757100. We hopen je te ontmoeten op deze bijzondere avond!

dec
23
vr
2022
Kerstconcert @ Maartenskerk
dec 23 @ 20:00 – 22:00

Op vrijdagavond 23 december geeft Himonos in de Maartenskerk te Hillegom een Kerstconcert. De toegang is gratis maar vol is vol.

Voor de pauze zingen we prachtige Nederlandse en Engelse kerstliederen. Na de pauze gaan we verder met een samenzanf van bekende kerstliedjes met medewerking van een, voor deze gelegenheid samengestelde band. Het geheel staat onder muzikale leiding van Ied van Lierop en Joop Slijkerman.

We hopen u in grote getalen te mogen verwelkomen en u wellicht in een warme kerstsfeer te brengen.

Aanvang 20.00u. De deuren gaan open om 19.30u

mrt
12
zo
2023
Vlooienmarkt @ Sportcentrum de Vosse
mrt 12 @ 09:30 – 16:00

Zondag 27 november a.s. wordt een grote rommelmarkt gehouden in Sportcentrum de Vosse gelegen aan de Vosselaan 152 te Hillegom. In deze sportaccommodatie wisselen die dag weer vele gebruikte goederen, na het loven en bieden, van eigenaar.

De vlooienmarkt is open van 09.30 tot 16.00 uur en de toegang bedraagt 3,00 p.p (kinderen tot en met 11 jaar en onder begeleiding hebben vrij entree). Voor meer informatie of reserveringen kunt u bellen naar: organisatieburo MIKKI, 0229-24 46 49. Of kijk op internet: www.mikki.nl