°C
woensdag 24 juli 2024

Brandweer Hillegom veel last van foutparkeerders

Hillegom – Brandweer Hillegom kwam vorige week tijdens een melding van koolmonoxide in de problemen door verkeerd geparkeerde auto’s. De brandweer konden amper door de straat rijden met de brandweerwagen. Gelukkig bleek er geen koolmonoxide in de woning te zijn en ging het om een kapotte CO melder. Vooralsnog wil de brandweer iedereen erop wijzen dat je goed moet kijken waar je je auto parkeert. De brandweer moet in geval van nood namelijk zo snel mogelijk ter plaatsen kunnen zijn. De verkeerd geparkeerde auto’s zorgen voor vertraging van kostbare minuten.

Tekst: Naomi van der Luit

Hillegom Online is op pad gegaan met Brandweer Hillegom om met eigen ogen het probleem te bekijken. Op veel plekken stonden de auto’s goed geparkeerd, maar op een aantal plekken ging het fout, zoals in de Frederik Hendriklaan. Hier stonden auto’s aan de linkerkant van de weg geparkeerd. Dat mag daar niet en zorgt voor de brandweer voor veel vertraging. “Aan allebei de kanten hebben we maar een heel klein stukje ruimte. Het is wel te doen, maar de snelheid moet er echt behoorlijk uit,” zegt brandweerman Frank Korbee. “Zeker op een plek waar je niet mag parkeren, is dat heel vervelend.” 

Lees onder de video verder

Nooduitrit
Ook op een andere plek in Hillegom ging het mis. Hier stond een auto voor een nooduitrit van de brandweer geparkeerd. Doordat deze auto hier geparkeerd stond, kon de brandweer de straat niet bereiken. “Het is in deze straat wel druk om te parkeren, maar hij staat wel voor een nooduitrit geparkeerd,” zegt Frank. Een soortgelijke situatie was al eens eerder voorgevallen. Toen had de brandweer moeite met het afhijsen van een persoon, omdat de ladderwagen er niet bij kon door een verkeerd geparkeerde auto. 

Gele kaarten
De brandweer maakt gebruik van gele kaarten. Deze gele kaarten dienen als waarschuwing voor de bestuurder van de verkeerd geparkeerde auto. De bestuurder van de auto die voor de nooduitrit stond, heeft ook zo’n kaart gekregen.

“Als er straten en wegen zijn die bij de brandweer bekend staan om structurele parkeeroverlast die vrije doorgang belemmeren, dan moet daar met de bewoners over gesproken worden. Zonodig en in laatste instantie moet daartegen repressief worden opgetreden,” reageert de gemeente op vragen van Hillegom Online. De gemeente geeft aan dat ze met Brandweer Hillegom in overleg zal gaan, nu er aangegeven is dat er plekken in Hillegom zijn waar het foutparkeren een probleem is.

Frank geeft aan dat het belangrijk is om niet voor een nooduitrit of op een brandkraan te parkeren en er ook rekening mee te houden dat een brandweerwagen ongeveer 2,5 meter breed en 8 meter lang is. Daarbij moet er ook nog ruimte zijn om te kunnen manoeuvreren. “Probeer goed na te denken waar je je auto neerzet,” sluit Frank af. Fout parkeren kan levensbedreigend zijn.

Foto’s: Naomi van der Luit

Aankomende evenementen

Lees ook: