°C
dinsdag 23 juli 2024

Leerzame imkerijdag in de Heemtuin

Foto's gemaakt door:

Hillegom – Zondag konden geïnteresseerden alles te weten komen over de bijenvolken in de Hillegomse Heemtuin. De imkers waren aanwezig om alles over de bijen te vertellen en er was natuurlijk echte Hillegomse honing te koop.

Een verslag van onze fotograaf Annette Damman:

De heemtuin Hillegom is een paradijs, op steenworp afstand. Dit weekend was er uitleg over de bijen, die zo van betekenis zijn voor de biodiversiteit in onze eigen omgeving. De bijen uit de heemtuin hebben een bereik van zo’n 5 kilometer. En bestuiven dus heel wat Hillegomse bloemen en bomen. 

Momenteel is het de tijd van de Lindeboom, maar dan moet het weer wel meewerken. Want bijen zijn supergevoelig: als er, zoals vandaag, dreiging is van onweer is dat aan de bijen goed te merken. De imkers hadden gelukkig heel wat bezoekers om het nut en de noodzaak van bijen aan te vertellen. 

Ik leerde weer dat de eitjes waar koninginnen in groeien duidelijk groter zijn dan de rest en ook een ander soort voeding krijgen. Hoe meer ik hoor over bijen hoe interessanter het wordt. Dat vinden de imkers zelf ook, hoor ik in hun enthousiaste verhalen. De imker vertelde trots over het bijenhuis wat middels giften van mensen tot stand kwam. Fijn te merken dat er zoveel betrokkenheid is voor de bij. Behalve kijken en luisteren kan er ook altijd honing worden gekocht.  

Wil je meer betrokken zijn bij de heemtuin? Dat kan, want er zijn altijd extra handen nodig. Dat liet de storm van enkele dagen geleden nog zien. Die blies een boom omver. 

Met vereende kracht werden er takken zo afgezaagd dat het pad in de heemtuin weer vrij kwam. De mensen van de Meerlanden zullen de boom verder kortwieken, met een beetje geluk veert de boom dan weer terug. Duimen maar. 

Foto’s en tekst: Annette Damman

Aankomende evenementen