°C
dinsdag 16 juli 2024

Kunstuitleen Bollenstreek – Expositie Daniël Tavenier

Hillegom – “Iconen schilderen: dat is nog eens een ambacht! Het is ook een vorm van in gebed gaan en meditatie. Het is niet mijn ambitie geweest om de beste icoonschilder te worden, maar het is wel heel erg mooi werk om te doen.”

Aan het woord is de kunstenaar Daniël Tavenier, die in de maand november bij Galerie / Kunstuitleen Bollenstreek exposeert. Ruim 30 jaar al is hij professioneel beeldend kunstenaar. Hij heeft in die tijd tekeningen, schilderijen en grafiek gemaakt. Hij heeft zijn opleiding gevolgd aan de Koninklijke Academie Voor Beeldende Kunsten in Den Haag. 

Zaterdag 4 november om 14.00 uur zal de Noordwijkse kunstenaar Daniël Tavenier een lezing geven, die in het teken van zijn geëxposeerde iconen staat. De kunstenaar zal ingaan op de tempera techniek, zijn inspiratie en levensloop als professionele kunstenaar. 

Door kunst te maken verbindt Tavenier zich met de mensen om zich heen. Door mensen spontaan na te tekenen in een restaurant, maar ook tekenles te geven in één van zijn werkplaatsen in Noordwijk, de plek waar hij woont en werkt.

De kunstenaar blijft zich verwonderen om de mensen, de dieren, het landschap, de dingen om zich heen of hoe het licht valt op een voorwerp. Vanuit daar ontstaat er meestal weer een idee voor een kunstwerk. Eigenlijk vindt hij dat zijn iconen geen kunst zijn, omdat iconen vooral horen bij een hele oude traditie, die van de orthodoxe kerk zoals in bijvoorbeeld Griekenland en Rusland. Tavenier schildert zijn iconen op de traditionele wijze waar alleen gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen: hout, krijt, lijm, hars en tempera (verf, bestaande uit eidooier, water en pigmenten van bij voorkeur minerale oorsprong) en eventueel bladgoud. Iconen zijn vaak heel mooi, ambachtelijk en doorleefd gemaakt, wat ze daarom zo bijzonder maakt. Ook voor niet religieuze mensen. 

De expositie “Iconen” van Daniël Tavenier is van 4 november t/m 17 december te bezichtigen bij Galerie / Kunstuitleen Bollenstreek. Gedurende de expositieperiode heeft de Kunstuitleen een welkomstgeschenk klaar liggen voor alle nieuwe leden. Meer informatie over de expositie, de lezing, welkomstgeschenk, kunst lenen of openingstijden is te vinden op: www.kunstuitleenbollenstreek.nl.

Aankomende evenementen

Lees ook: