°C
maandag 15 juli 2024

“Bollen Vierdaagse wordt uitdaging, met één long”

Hillegom – Piet Besse liep tijdens de eerste editie van de Duin en Bollen Vierdaagse de vijftien kilometer. Volgens eigen zeggen “met twee vingers in de neus”. Dit jaar gaat hij voor de twintig en dat wordt lastiger, verwacht de ex-kankerpatiënt, die als gevolg van zijn ziekte zijn linkerlong mist.

Voor hij ziek werd, deed Piet Besse (66) mee aan zo’n beetje elk wandelevenement van naam in ons land. Hij somt op: Driedaagse van Breda, Internationale Vierdaagse Apeldoorn, Nijmeegse Vierdaagse (twee keer), een driedaagse in Limburg. De voormalig lasser en lasleraar was behoorlijk fanatiek en liep wekelijks tientallen kilometers. Tot hij in 2017 longkanker kreeg. Na zware chemokuren en een operatie waarbij zijn linkerlong werd verwijderd, had Piet tijd nodig om te herstellen. “Ik voel me nu super en kan en mag weer alles. Alleen: ik ben snel moe. Wen er maar aan, zei mijn arts.”

De gepensioneerde Hillegommer heeft veel steun gehad van stichting Adamas, centrum voor leven met en na kanker. “Hoewel ik me na het herstel lichamelijk goed voelde, ging het mentaal minder. Ik ben vrij nuchter, maar een arts adviseerde me om over mijn ziekte te praten. Via via kwam ik bij Adamas terecht en daar heb ik veel steun aan gehad.” Om iets terug te doen en Adamas te steunen, neemt hij graag deel aan de Duin en Bollen Vierdaagse. “Uiteraard doe ik het ook voor mezelf. Ik vind het leuk om te doen en wil lichamelijk in goede conditie blijven.

Hij hoopt stiekem op mooi weer tijdens de Bollenvierdaagse: “Als het goed weer is, kan ik meer aan. Ik loop de twintig kilometer. Dat wordt een uitdaging, maar ik ben ervan overtuigd dat ik het ga halen. Het is tegelijk een prima test, want ik wil altijd nog een keer meedoen aan de Vierdaagse van Nijmegen. Dit zou dan een goede voorbereiding zijn.”

Aankomende evenementen

Lees ook: