°C
woensdag 24 juli 2024

Gemeenten, politie en OM bedanken inwoners en ondernemers voor meldingen georganiseerde criminaliteit

Hillegom – Gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen bedanken samen met politie en OM inwoners en ondernemers voor het melden van hun vermoedens van georganiseerde criminaliteit. In afgelopen jaar zijn er zijn 109 meldingen binnengekomen. De meeste van deze meldingen (55%) gaan over drugscriminaliteit.

Zo’n 17 procent van de meldingen gaat over witwassen en 2 procent over arbeidsuitbuiting. Niet geheel toevallig zijn drugs, witwassen en arbeidsuitbuiting de speerpunten in het beleid. De overige meldingen betreffen andere vermoedens. Daarnaast zijn er 69 meldingen gedaan bij Meld Misdaad Anoniem.

Drugspanden gesloten, wapens in beslag genomen
De meldingen die inwoners en ondernemers doen, kunnen het ontbrekende stukje zijn in een grotere opsporingspuzzel. Zo hebben de partners mede dankzij deze meldingen afgelopen drie jaar 7 drugspanden kunnen sluiten, 6 hennepkwekerijen ontmanteld, 21 vuurwapens in beslag genomen, 17 aanhoudingen gedaan en op € 16.952 aan illegaal geld beslag gelegd.

Veilig houden van de gemeenten
Doel van de stevige aanpak van georganiseerde criminaliteit is de gemeenten veilig te houden en ondermijning te voorkomen. Ondermijning betekent dat criminelen uit de onderwereld gebruik maken van diensten van onze samenleving (de bovenwereld). Daardoor raken deze twee werelden met elkaar verweven. Criminelen kunnen hiermee druk uitoefenen op de samenleving en misbruik maken van mensen of voorzieningen. Uiteraard wil de overheid dit zoveel mogelijk voorkomen.

Kritisch kijken naar aanvragen
Ook eigen medewerkers hebben een belangrijke rol. Zo kijken gemeentemedewerkers kritisch naar twijfelachtige aanvragen voor bijvoorbeeld vergunningen. En bekijken zij kritisch met wie zij zaken doen. Een goed en helder beleid hoort hierbij, daarom zijn bijvoorbeeld de APV en het Bibob-beleid (toetsen van goede bedoelingen van aanvragers) aangepast.

Samen zien we meer
Burgemeesters Arie van Erk van Hillegom, Lies Spruit van Lisse en Carla Breuer van Teylingen benadrukken samen met teamchef Ethel Nol van politie basisteam HLT dat de samenwerking met inwoners en ondernemers van groot belang is. “Samen zien we zoveel meer. Als u melding maakt van dingen die niet kloppen, houden we met elkaar onze gemeenten veilig. Ons doel is om een omgeving te creëren waarin (georganiseerde) criminaliteit geen kans heeft.”

Melden
Wie dingen ziet die niet kloppen, kan dat uiteraard melden via de politie 0900 – 8844. Of via Meld Misdaad Anoniem, 0800 – 7000 en meldmisdaadanoniem.nl.

Op 3 februari 2022 is er een vergelijkbaar overzicht gepubliceerd met cijfers die betrekking hadden op het jaar ervoor. De cijfers gedeeld in deze weergave betreffen informatie over het jaar 2022.

Aankomende evenementen

Lees ook: