°C
dinsdag 23 juli 2024

Nieuwe attractie in Speeltuin Weerestein

Hillegom – Speeltuin Weerestein is een attractie rijker. Het betreft een interactief speeltoestel, SONA genaamd.
Het is een boog met bovenin een camera die op het speelveld gericht is waar 22 verschillende spelletjes op gedaan kunnen worden. De computer geeft opdrachten, de camera kijkt hoe die worden uitgevoerd en reageert daar interactief op.

De aanleiding was een wiptoestel dat na zo’n 60 jaar niet meer aan de huidige regels bleek te voldoen. Ter vervanging zocht het bestuur naar een modern alternatief met hoge speelwaarde en inclusieve bespeelbaarheid. Dit houdt in dat het voor alle leeftijden, en ook voor mensen met een beperking attractief is. In speeltuin Jeugdland te Amsterdam Oost werd een geschikt toestel gevonden en na toelichting en rondleiding door de beheerders aldaar werd besloten om hiervoor te gaan.

Fondsen werden aangeschreven en Zorgverzekeraar Z&Z, het JC Ruigrokfonds en het Nederlandse Samenspeelfonds deden een flinke donatie. Als voornaamste eis werd gesteld dat het toestel in een inclusieve speeltuin werd geplaatst.
Het fonds dat beheerd wordt door Jantje Beton en fonds1818 streeft ernaar in iedere gemeente in Nederland in ieder geval 1 inclusieve speeltuin te hebben. Weerestein was hiervoor al enkele jaren eerder aangemerkt. Bovendien nodigt het toestel vooral uit tot samenspel waarbij jong en oud, mét en zonder beperking samen kunnen spelen.

Om plaats te creëren moest het kleutergedeelte deels opnieuw worden ingericht, wat een flinke klus was voor de vrijwilligers van de speeltuin. Maar in zo’n 8 weken tijd werd deze klus geklaard, al werd soms tot laat ’s avonds doorgewerkt. Diverse speeltoestellen en bomen werden na zorgvuldig plannen en inmeten verplaatst zodat de nieuwe Sona nu perfect en inclusief bespeeld kan worden. Dank aan alle bijdragende fondsen en vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt.

Het openingsfeestje op 19 april werd goed bezocht en het nieuwe toestel viel, zoals verwacht, zeer goed in de smaak.

Aankomende evenementen

Lees ook: