°C
maandag 15 juli 2024

Samen kom je verder tegen eenzaamheid

Hillegom – Wat zou het opleveren als iedereen een beetje bijdraagt aan de aanpak van eenzaamheid? Om mensen met elkaar in verbinding te brengen organiseerde de kerngroep eenzaamheid Hillegom en Lisse op 6 maart j.l., de inspiratiebijeenkomst Zicht op Eenzaamheid. In het Fioretti College Lisse kwamen 80 inwoners, vrijwilligers en professionals samen om van elkaar te leren en ervaringen te delen.

Gevarieerde inspiratieverhalen
Dorpsdichter van Hillegom, Amanda van Diemen sprak de avond aan elkaar. Er waren interviews met wethouders Riet Austie en Jan van Rijn, buurtwerker Dionne Scheepmaker en twee straatverbinders. Ook een ervaringsdeskundige van Lumen en medewerkers van bibliotheek Lisse en Stichting Present Bollenstreek kwamen aan het woord.

Je staat niet alleen
Daarna stapte de groep met elkaar ‘Over de Streep’. De eerste vraag was, ‘vind je dit ongemakkelijk?’ Een groot deel reageerde bevestigend. Ook bij de vragen daarna werd duidelijk dat er veel herkenning was. Aan het eind werd er nogmaals gevraagd wie het ongemakkelijk vond. Er stapten nu minder mensen over de streep. Op de vraag waarom mensen het nu niet meer ongemakkelijk vonden “We hebben elkaar beter leren kennen”. Het ongemak in het begin maakte plaats voor verbinding. Dit was ook terug te zien in de mensen die over de streep waren gestapt. Zij gaven elkaar een knuffel of schouderklop.

Creatieve uiting eenzaamheid
Ook het dansoptreden van studente Judy van het Werk van Nova College Performing Arts was indrukwekkend. “Voor eenzame jongeren kunnen alle dagen hetzelfde voelen. Het ritme waarin zij leven blijft steeds hetzelfde, dit gevoel heb ik omgezet in een choreografie”, aldus Judy. Vanuit verwondering over deze dans gingen groepjes met elkaar in gesprek over eenzaamheid.

Zelfgemaakte expositie
De avond werd afgesloten met een expositie over eenzaamheid. Vanuit de gesprekken aan tafel ontstonden mooie kunstwerken en teksten. De werken hangen in de hal van het Fioretti College Lisse en blijven hangen om eenzaamheid onder jongeren bespreekbaar te maken.

Georganiseerd door kerngroep eenzaamheid Hillegom-Lisse
De bijeenkomst is georganiseerd door de kerngroep eenzaamheid. Deze bestaat uit (vertegenwoordigers van) gemeenten Hillegom en Lisse, Welzijnskompas, Welzijnskwartier, Fit4lady, Sportsupport/Buurtsportcoaches Hillegom, The Pando Network (Healthy Hillegom), Stek-wonen, Marente en de Hillegomse Muziekschool.

Meer informatie of meedoen
Mensen die meer willen weten over de kerngroep eenzaamheid, graag iets willen doen tegen eenzaamheid of hier meer over willen leren, kunnen contact opnemen met Natalia Warmerdam van Welzijnskompas via (0252) 757 100 of mail naar info@welzijnskompas.nl

Aankomende evenementen

Lees ook: