°C
zondag 14 juli 2024

NK Tegelwippen gaat weer van start

Hillegom – Het NK Tegelwippen gaat weer van start. In totaal zijn er in Nederland al meer dan 4 miljoen tegels op deze leuke, ludieke manier vervangen voor groen. En ook dit jaar gaan we weer flink wat tegels wippen met z’n allen. Dit jaar strijden gemeenten Hillegom, Teylingen, Lisse en Katwijk met en tegen elkaar. Wie verruilt de meeste tegels voor groen?

Op 21 maart wordt het officiële startsein gegeven voor het NK Tegelwippen en kan iedereen weer zijn of haar verwijderde tegels aanmelden via de speciale website www.nk-tegelwippen.nl. Deze tegels tellen op bij de ‘tegelstand’ van jouw gemeente. De actie loopt tot en met 31 oktober 2022. De gemeente die op dat moment de hoogste tegelstand heeft, wint de felbegeerde Gouden Tegel.

Draag je steentje bij!
Je zal je misschien afvragen, wat helpt dat nou die paar tegels? Maar het maakt wel degelijk verschil. Zeker wanneer we met z’n allen ons best doen. En dat is hard nodig; onze leefomgeving versteent in hoog tempo. Ook in de gemeente in de Duin- en Bollenstreek ligt de verstening ver boven de 55% met een enkele uitschieter rond de 70%. Dat moet en kan anders en een groot deel van deze stenen liggen in onze eigen achtertuinen. Dus doe mee, want iedere tegel telt!

Belang van minder steen
We krijgen door de klimaatverandering steeds vaker te maken met hevige regenbuien, maar ook met extreme hitte. Klimaatadaptatie is een manier om ons te wapenen tegen het veranderende klimaat. En het ‘ontstenen’ en meer groen is daar een manier van. Bij hevige regen, kan het water zo makkelijker de grond inzakken. Maar minder steen voorkomt ook hittestress en geeft verkoeling in de zomers. Verder is meer groen in onze tuinen ook van levensbelang voor de biodiversiteit.

Doe mee!
Vanaf 21 maart kun je via de speciale website meedoen aan het NK Tegelwippen door je gewipte tegels registreren. Dus doe allemaal mee en draag ook je steentje bij!

Alle tuinen groen
De Groene Uitdaging organiseert in opdracht van de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen de campagne Alle Tuinen Groen. Met onder andere Tegel eruit – plant erin, Fiets zoekt groen, het GroenDoenPlein en de Tuinambassadeurs. Meer informatie via www.degroeneuitdaging.nl/alletuinengroen

Aankomende evenementen

Lees ook: