°C
zondag 14 juli 2024

Bodycams toegevoegd aan basisuitrusting boa’s

Hillegom – De Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen zijn binnenkort standaard uitgerust met een bodycam (camera). Door veel gemeenten in Nederland wordt dit al succesvol toegepast. De boa’s zetten de bodycams alleen aan wanneer sprake is van een bedreigende situatie. De politie en het Openbaar Ministerie kunnen de beelden eventueel opvragen voor opsporingsdoeleinden van strafbare feiten. Natuurlijk is de situatie in de dorpen in de Bollenstreek anders dan in grote steden. Maar ook hier wordt de handhaving van regels niet altijd positief beleefd. Agressie komt bijvoorbeeld voor bij het uitdelen van parkeerboetes, bezoeken van hangplekken in de avond en andere situaties waarbij gehandhaafd moet worden.

Waarom bodycams
De boa’s kunnen met een bodycam beeld en geluid registreren tijdens hun werk. De kleine camera wordt op het uniform bevestigd. Een boa zet de camera pas aan wanneer een situatie uit de hand dreigt te lopen. Ze melden aan de betrokkenen dat hij de camera aanzet. Ze worden gebruikt:
– als bewijsmateriaal
– bij de behandeling van klachten
– bij de opsporing of vervolging van strafbare feiten
– op verzoek van een boa (of agent) voor evaluatie van zijn eigen handelingen

De betrokkenen kunnen de beelden opvragen. Dit moet gebeuren binnen 28 dagen, daarna worden de beelden vernietigd.

Preventieve werking
Eerdere evaluaties hebben uitgewezen dat het dragen van een bodycam vooral ook preventief werkt voor de veiligheid van de boa’s. Bodycams hebben een de-escalerend effect. In de praktijk zal het aanzetten van de bodycam slechts incidenteel het geval zijn. De burgemeesters zijn van mening dat dit een goede aanvulling is op de uitrusting van de boa’s.

Burgemeesters Arie van Erk (Hillegom), Lies Spruit (Lisse) en Carla Breuer (Teylingen): “Wij willen dat onze dorpen een veilige plek zijn om te wonen, te leven en te werken. Dit laatste betreft voor nu dus het werk van onze boa’s. Zij helpen onze gemeenten veilig te houden en daar moeten ze ook de juiste uitrusting voor krijgen”.

De bodycams worden binnenkort geleverd. De boa’s krijgen een training om hiermee te werken. In het voorjaar zijn ze standaard hiermee uitgerust.

Aankomende evenementen

Lees ook: