°C
woensdag 24 juli 2024

Buurtvereniging “de Buurt” op bezoek bij orgelbouwer

Hillegom – Zaterdagmorgen 25 februari melden zich om 10.00 uur zo’n 20 leden van Buurtvereniging “de Buurt” aan de Leidsestraat 112 voor een bezoek aan Adema Kerkorgelbouw. Na een kopje koffie of thee begon Ronald van Baekel zijn verhaal. Ronald is de eigenaar van Adema Kerkorgelbouw, dat sinds 2002 gevestigd is in het huidige pand.

Een bijzonder verhaal volgde vanaf het ontstaan in 1855, de toenmalige oprichters, de vestigingsplaatsen en de diverse verhalen over meer of juist minder bekende orgels die in de loop van de 168 jaar van hun bestaan zijn gebouwd of gerestaureerd. Ook orgels die van de ene kerk naar de andere verplaatst en aangepast zijn, omdat ze eerst te groot of te klein waren. Ook leuke wetenswaardigheden als een belasting die vroeger geheven werd op het bezit van muziekinstrumenten, waardoor in diverse Nederlandse huizen kabinetsorgels gemaakt en geplaats werden. Een prachtig exemplaar hiervan is te bewonderen in de kantine van het pand van Adema Kerkorgelbouw.

Na deze interessante uitleg volgde een bezoek aan de werkplaats achter en bovenin het pand. Van hele kleine tot metershoge orgelpijpen zijn er te zien. Speciale gereedschappen, waarvan sommige handgemaakt, speciaal voor de orgelbouw, of nog daterend uit de tijd van de oprichting van het bedrijf. Hoe wordt een orgelpijp gemaakt en gezorgd dat het precies de juiste toonhoogte en geluid maakt. Allemaal informatie die tijdens de rondleiding aan de orde kwamen.

Tijdens de uitleg en de rondleiding was er regelmatig wat specifieke uitleg over de restauratie van de Hillegomse kerkorgels van de Maartenskerk en de St. Martinuskerk. Dit maakte de rondleiding natuurlijk nog specialer. Het was een erg interessant bezoek en heel bijzonder dat er zo’n speciaal bedrijf in onze gemeente gehuisvest is.​

Aankomende evenementen

Lees ook: