Burgemeester sluit perceel en woning na aantreffen hennep en goederen voor een hennepkwekerij

1 min leestijd

Hillegom – Burgemeester Van Erk van gemeente Hillegom heeft op 23 februari 2023 een woning, diverse opstallen en het bijbehorende erf aan de Leidsestraat gesloten voor de duur van 3 maanden. De burgemeester heeft dit gedaan omdat de politie op 20 oktober 2022 op diverse locaties op het perceel hennep en henneplanten aantrof. Ook trof de politie op verschillende plekken op het perceel spullen voor het kweken van hennep en een voormalige hennepkwekerij aan. De aanwezigheid van drugs en zulke kwekerijen zorgen voor een onveilige woonomgeving voor omwonenden. Ook bestaat een grotere kans op brand. Daarom heeft de burgemeester stevig ingegrepen.

Mede dankzij een binnengekomen anonieme melding kon de drugs (hennep) en de voormalige hennepkwekerij worden opgespoord. Deze meldingen zijn belangrijk voor de gemeente en haar partners in de aanpak van dit soort georganiseerde criminaliteit. De gemeente en haar partners kunnen het echter niet alleen. Dus heeft u een vermoeden van drugshandel, een hennepkwekerij of een andere vorm van drugscriminaliteit in een pand? Meld het ons dan. Dit kan anoniem via www.meldmisdaadanoniem.nl of 0800-7000.

Voorkomen van ondermijnende criminaliteit
Het (bedrijfsmatig) kweken van hennep, drugsproductie en drugshandel worden gezien als een vorm van ondermijning, waar hard tegen opgetreden wordt. Ondermijning betekent dat criminelen uit de onderwereld gebruik maken van diensten van onze samenleving (de bovenwereld). Daardoor raken deze twee werelden met elkaar verweven. Criminelen kunnen hiermee druk uitoefenen op de samenleving en misbruik maken van mensen of voorzieningen. Uiteraard wil de overheid dit zoveel mogelijk voorkomen.

Schouder aan schouder
Daarom staan de drie gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen samen met politie en het openbaar ministerie schouder aan schouder. Ook andere partners, zoals de Belastingdienst, zijn betrokken. We sluiten hiermee aan op de landelijke aanpak. Doel is een omgeving te creƫren waarin (georganiseerde) criminaliteit geen kans heeft. Zo houden we onze gemeenten veilig.