°C
zondag 14 juli 2024

Help mee met taal als VoorleesExpress vrijwilliger

Hillegom – Lezen is leuk. Maar wat als je de Nederlandse taal niet goed beheerst? Vrijwilligers van de VoorleesExpress, van de Bibliotheek Bollenstreek, zetten zich in om kinderen met een taalachterstand extra aandacht te geven door het voorleesritueel in gezinnen met kinderen tussen de 2 en 8 jaar te introduceren. Hiervoor is de VoorleesExpress op zoek naar vrijwilligers: voorlezers en coördinatoren.

Vrijwilliger Carla van den Brink benadrukt dat het om meer gaat dan voorlezen alleen. “Er gaat een wereld voor ze open als ze de taal machtig zijn, alleen al in sociaal opzicht. Het zelfvertrouwen neemt toe. De ouders zijn hier heel dankbaar voor en het moedigt de ouders aan om zelf met Nederlands aan de slag te gaan.” Een voorleesvrijwilliger of vrijwillige coördinator van de VoorleesExpress kan het verschil maken. En het levert ook de vrijwilliger veel op, weet Carla uit ervaring als coördinator in de afgelopen twee jaar. “Naast voldoening dat je iets bijdraagt aan een maatschappelijk probleem is het geweldig om te zien dat een kind soms letterlijk aan de voorlezer hangt, zo blij zijn ze met de hulp.”

Boukje Westerman, projectleider van de VoorleesExpress, zoekt voorlezers én coördinatoren in de gemeente Hillegom. “We zoeken creatieve voorlezers. Je spreekt twintig keer af met je gezin. Samen met de ouders ga je op zoek naar leuke manieren om de taalontwikkeling te stimuleren. Coördinatoren zijn vrijwilligers die graag organiseren en ervaring hebben met coaching van mensen. Ze begeleiden maximaal vijf gezinnen en hun voorlezers. Je maakt kennis met het gezin, brengt de voorlezer en het gezin met elkaar in contact, stelt samen doelen vast en monitort de voortgang.”

Meer informatie of aanmelden als vrijwilliger? Bezoek de website www.bibliotheekbollenstreek.nl/vle of neem contact op met Boukje Westermen via 06-20834002 of voorleesexpress@bibliotheekbollenstreek.nl.

Aankomende evenementen

Lees ook: