‘Roep van de Woestijn’ voor Voedselbanken

2 min leestijd

Hillegom – Op maandag 13 februari organiseert Rotary Club Hillegom-Lisse een speciale filmavond in Cinema Floralis. Tijdens dit evenement wordt ‘Roep van de Woestijn’ vertoond, een film van de hand van de Lissese filmmaker Pierre Jacobs. In deze film volgt Jacobs twee broers die een reis maken door woestijngebied in Afrika. Het is een boeiend verhaal over twee avonturiers die al meer dan 50 jaar reizen in Afrika en daarbij hulp bieden aan de lokale bevolking. In die lijn zal een deel van de opbrengsten van deze avond toekomen aan de lokale Voedselbank van Lisse en Hillegom.

Het zijn de jaren ’60 als de broers Loek en Jim Vermeulen op 19-jarige leeftijd Den Haag achter zich laten en in hun DAF de Afrikaanse woestijn inrijden. Het blijft echter niet bij die ene keer. In een periode van 50 jaar zijn de broers regelmatig te vinden op de Afrikaanse zandvlaktes. De DAFjes zijn anno 2022 inmiddels ingeruild voor grote trucks en ook het gezelschap is vergroot. Filmmaker Pierre Jacobs uit Lisse ziet tijdens twee expedities 12 mede-eizigers die het mulle zand trotseren en daarbij hulp en spullen bieden aan dorpelingen, die normaliter niet te bereiken zijn voor officiële hulpinstanties.

Naast het avontuur dat prachtig in beeld is gebracht door Pierre Jacobs, spreekt met name het ‘goed doen’ de Rotary Hillegom-Lisse aan. ‘Het verenigen van mensen en actie ondernemen is de filosofie van de Rotary’, zegt voorzitter Arina Van Dam-Janse. ‘Over de wereld en in lokale gemeenschappen. Het is mooi dat een dorps- en streekgenoot dit inspirerende verhaal in Afrika met de camera heeft vastgelegd. Maar niet alleen ver buiten onze landsgrenzen zijn mensen hulpbehoevend’, vervolgt Van Dam-Janse. ‘Ook in onze regio zijn er steeds meer mensen die voor hulp aankloppen, vaak van financiële aard. De opbrengst van de kaartverkoop van deze film gaat dan ook naar de Voedselbank in Hillegom en Lisse’ besluit de voorzitter. Naast de donatie aan de Voedselbank, zal een deel van de opbrengst van de kaartverkoop naar een waterproject in Mauritanië gaan. Een project dat is opgezet door de gebroeders Vermeulen.

De film ‘Roep van de Woestijn’ draait op 13 februari in Cinema Floralis. Voorafgaand zullen filmmaker Pierre Jacobs en hoofdrolspeler Jim Vermeulen hun verhaal over de totstandkoming van de film met de bezoekers delen. Een van de trucks van de ‘Holland Afrika Tour’ zal op de parkeerplaats voor het theater te bezichtigen zijn. Na de film kan er onder het genot van een hapje en drankje nagepraat worden en worden bezoekers in de gelegenheid gesteld vragen te stellen. Het volledige programma van deze avond is na te lezen op www.rotary.nl/hillegomlisse
Kaarten a €15 (inclusief twee consumpties) kunnen worden gekocht via de website van Theater Floralis: www.floralislisse.nl en zijn te vinden onder het programma van het theater.