°C
dinsdag 23 juli 2024

Taalcafé leert wat te doen bij vlam in de pan

Hilegom – Op dinsdag 22 november was het Taalcafé Hillegom te gast bij de Brandweer. Han Spilker, al 36 jaar lid van de brandweer, wist de groep van 26 personen bijna twee uur te boeien met zijn verhalen, een filmpje over een brand in Hillegom en een rondleiding langs de nieuwe tankspuitauto. Hij vertelde dat in heel Nederland er zo’n 30.000 mensen bij de brandweer werken, waarvan 75% als vrijwilliger. Als vrijwilliger moet je allerlei cursussen volgen en er is jaarlijks een zware keuring.

Tot het jaar 1672 bestond er geen brandweer. In de grote steden had men leren emmertjes, waarmee bij brand water uit grachten of sloten werd geschept en door rijen mensen aan elkaar worden doorgegeven om op het vuur te gooien. Niet erg effectief. In 1614 ontdekte Pauwels Auleander de brandspuit en vanaf die tijd ging het makkelijker. In 1672 werd Jan van der Heyden, die een vernieuwde brandweerspuit met pomp en slang ontwikkelde, de eerste stadsbrandmeester van Amsterdam.

Hillegom valt onder de regio Hollands Midden met 45 kazernes, waarvan vier beroepskazernes, twee in Leiden, een in Gouda en een in Alphen aan de Rijn. Er werken 1400 medewerkers, waarvan 1000 vrijwilligers, de rest is beroeps of administratief.
Op de vraag wat te doen bij vlam in de pan, was het advies om vooral niet met de pan te gaan lopen, maar de deksel op de pan te doen of de pan op zijn kant te draaien.

Ook koolstofmonoxide kwam aan bod. Als iedereen in een huis ineens hoofdpijn heeft, kan dat veroorzaakt worden door CO2 en is het van belang meteen naar buiten te gaan en dat na te laten kijken. De oorzaak kan een slecht werkende cv of geiser zijn. De vele taken van de brandweer werden besproken, zoals een paard uit de sloot halen of mensen bevrijden als de
lift op het station halverwege blijft steken.

Daarna werd de nieuwe brandweerauto van alle kanten bewonderd, waarvan er nog 40 komen in de regio Hollands Midden. Al met al was het een leerzame middag en een leuk uitje voor het Taalcafé Hillegom.

Aankomende evenementen

Lees ook: