Dit weekend Hillegom 300 jaar Ambachtsheerlijkheid

2 min leestijd

Hillegom – Op 6 november is het 300 jaar geleden dat Jan Six II de ambachtsheerlijkheid Hillegom kocht. Om dit te vieren zijn er het hele weekend zang-, dans-, muziek- en kunstvoorstellingen in het centrum van Hillegom. Er is een kunst- en cultuurroute die als rode draad door het centrum heen loopt. Bij bijna alle winkeliers staan kunstuitingen in de etalages. Meer dan 50 kunstenaars werken hier aan mee. Ook de lagere scholen hebben de handen al flink uit de mouwen gestoken de afgelopen periode. Ze zijn al weken bezig om kleine kunstwerken te maken die ook in de etalages worden geplaatst. Ook komt er een overzichtstentoonstelling van kinderkunst in Plein 28.

De ambachtsheerlijkheid stamt uit de middeleeuwen. Een ambachtsheerlijkheid was een gebied waarin de plaatselijke heer naast allerlei voorrechten ook rechtspraak mocht uitoefenen. Deze middelbare of lage heerlijkheden van een ambachtsheer of ambachtsvrouwe werden in leen uitgegeven door leenheren als graven, bisschoppen en hertogen.

Programma zaterdag 5 november
Het weekend wordt zaterdag om 10.00 uur geopend bij het ‘t Hof (gemeentehuis) door de burgemeester en
een dorpsomroeper. Zij worden aangekondigd door trompetgeschal van Jeffrey Parmentier.

Stichting Vrienden van Oud Hillegom verzorgen om 11.00 uur en om 13.15 uur Six wandelingen door het centrum van Hillegom. Om 13.00 uur onthullen wethouder Karin Hoekstra, Jhr. Dr. Jan Six X en kunstenaar Sjoerd Blokker een kunstwerk in het Van Nispenpark. Van 10.00 tot 17.00 uur zijn in het pand van Schoonderbeek aan de Hoofdstraat een aantal oude ambachten te vinden. Tegelijkertijd wordt in de St. Jozef en St. Martinuskerk op zaterdag uitgelegd hoe het gaat met de restauratie van het kerkorgel.

In de Maartenskerk wordt vanaf 14.00 een gedicht voorgedragen door Amanda van Diemen, de dorpsdichter. Jhr. Dr. Jan Six X neemt u daarna mee in een lezing over 300 jaar ambachtsheerlijkheid Hillegom. Hierna kunt u meezingen met het meezingkoor van de muziekschool, die de aanwezigen het Hillegoms Volkslied zal leren. Van 11.00 tot 13.00 uur speelt de Hillegomse Harmonie Kapel met De Blaaskapel Hillegomse Hangkousen in het centrum. Hun opleidingsorkest verzorgt, samen met de Hillegomse Muziekschool een optreden in het eigen pand ‘De Bestemming ’ aan de Juliana van Stolberglaan.

Programma zondag 6 november
Er is om 13.30 uur opnieuw de mogelijkheid om mee te lopen met een wandeling van Stichting Vrienden van Oud Hillegom. Vanaf 14.00 uur zijn er verschillende voorstellingen van muziek en dans door onder andere de Balletschool Martha de Rijk en de Hillegomse Muziekschool in het gebouw van Stichting Cultuurbeleving Hillegom (voorheen de Kulturele Raad) aan de Irenelaan. Kortom een feestelijk weekend met veel kunst en cultuur!

Het volledige programma voor dit weekend is vanaf 20 oktober te vinden op www.kunstinhillegom.nl. Bij verschillende winkels en kunstenaars kunt u vanaf 1 november het programma ophalen.