Moeite met lezen en schrijven? Volg gratis taalonderwijs!

2 min leestijd

Hillegom – Inwoners die slecht kunnen lezen en schrijven kunnen gratis taalonderwijs volgen bij het Taalhuis en Toptaal. In de Week van lezen en schrijven, van 8 t/m 14 september, vraagt de gemeente Hillegom extra aandacht voor laaggeletterdheid. Onder meer door de beschikbare hulp onder de aandacht te brengen. 

10% van de volwassenen
In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met het omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. In Hillegom gaat het om 10% van de volwassenen.

Wethouder Jan van Rijn: “Moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar. Ze kunnen zich minder goed redden, zijn sociaal minder actief en ook minder gezond dan mensen die het wel goed kunnen. Daarom hebben we in 2021 samen met de gemeenten Lisse, Teylingen, Noordwijk en Oegstgeest afgesproken hier iets aan te gaan doen. Onze aanpak staat in het Taalpact. We willen hiermee bereiken dat organisaties en ondernemers beseffen dat er veel mensen zijn die moeite hebben met lezen en schrijven. Maar ook dat er gratis hulp is; inwoners kunnen bijvoorbeeld gratis taalonderwijs krijgen.”

Gratis taalonderwijs via Toptaal
Via Toptaal kunnen inwoners van de Duin- en Bollenstreek gratis taalonderwijs krijgen. Meer informatie staat op www.toptaal.nl/nederlands-leren-duin-en-bollenstreek. Bellen kan ook: 088 – 37 42 000.

Elke week spreekuur
Het Taalhuis houdt elke week een Taalspreekuur. Hier kan iedereen die beter wil leren lezen en schrijven, of die een cursus wil volgen, langskomen. Het is elke dinsdag van 10.30 tot 12.00 uur in de bibliotheek, Sportlaan 1. Het is niet nodig om een afspraak te maken. Meer informatie is te vinden op de website van de bibliotheek www.bibliotheekbollenstreek.nl onder het kopje Onderwijs.

Inspiratiebijeenkomst
In de Week van lezen en schrijven organiseren de gemeenten Hillegom, Lisse, Teylingen, Noordwijk en Oegstgeest ook een bijeenkomst. Die is bedoeld om maatschappelijke partners en ondernemers bewust te maken van het feit dat veel mensen moeite hebben met lezen en schrijven en wat we ze kunnen doen. Iemand die zelf niet goed kon lezen en schrijven komt hierover vertellen. Een spel gaat de deelnemers laten ervaren waar je allemaal tegenaan loopt in zo’n geval. Organisaties die willen meedoen, kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar: beleidsondersteuningsociaaldomein@HLTsamen.nl. Onder vermelding van ‘bijeenkomst laaggeletterdheid 8 september’ en de naam van de organisatie.