Nieuw besluit over omgekeerde vlaggen op komst

1 min leestijd

Hillegom – De colleges van de gemeente Hillegom, Lisse en Teylingen gaan komende week een nieuw besluit nemen over de omgekeerde vlaggen in de dorpen. Nu worden alleen vlaggen weggehaald die gevaar opleveren, dit is anders dan eerst door de gemeente aan de pers werd gecommuniceerd.

Foutje
HLTsamen had begin deze maand aan Hillegom Online gecommuniceerd dat vanaf 5 augustus alle vlaggen op gemeentelijke grond weggehaald zouden worden. Dit bleek niet te kloppen, want alleen de verkeersonveilige vlaggen zouden worden weggehaald. ‘We kwamen er pas later achter dat we dit verkeerd gecommuniceerd hebben. We hebben het gelijk aangepast in onze FAQ (red. veelgestelde vragen) alleen zijn we vergeten het naar de pers te communiceren”, laat de woordvoerder van gemeente Hillegom weten.

Meer vlaggen
Nadat begin augustus online kwam dat alle omgekeerde vlaggen op gemeentelijke grond weggehaald zouden worden, nam de hoeveelheid vlaggen in Hillegom enorm toe. Op bijna alle doorgaande wegen hangt er nu wel ergens een vlag aan de verkeerslicht of -bord. Ook de online discussie is enorm toegenomen. Verder heeft de redactie veel mailtjes binnen gekregen van mensen die vonden dat de vlaggen moesten blijven hangen en van mensen die het pijnlijk vinden, omdat ze vinden dat er onrespectvol met de Nederlandse vlag wordt omgegaan: ‘Ik had liever overal grote boerenvlaggen zien hangen, dat had er gelijk nog kleurrijker uitgezien!’, wordt geschreven.

Vergadering
Het college van Hillegom gaat volgende week tijdens het collegeoverleg een besluit nemen. Eerst was gecommuniceerd dat er al op 23 augustus een besluit zou komen, maar de gemeente kon niet aangeven waarom het verplaatst is. De colleges van alle drie de gemeentes van HLTsamen nemen op dezelfde dag een besluit. Er kon ook niet aangegeven worden of ze samen of allemaal individueel een besluit gaan nemen.