°C
woensdag 24 juli 2024

Gemeente Hillegom zoekt brandweermannen en -vrouwen

Hillegom – De brandweer in Hillegom zoekt nieuwe collega’s. De ploeg roept mensen op die graag iets doen voor de maatschappij zich aan te melden. Om de omgeving, steden en dorpen van betrokken hulpverleners te blijven voorzien, zijn er altijd mensen nodig die naast hun dagelijkse werk brandweer worden. Naast een hecht team, kennis en vaardigheden, ontvangen brandweermensen een vaste jaarvergoeding en specifieke uurvergoedingen voor uitrukken, oefenen en opleidingen.

Brandweerlieden weten nooit wanneer ze worden opgeroepen, dat maakt het werk spannend en uitdagend. Het werk brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee, zo is het belangrijk dat brandweermannen en -vrouwen echte teamspelers zijn. Samenwerken staat daarbij hoog in het vaandel. Brandweerlieden betekenen iets voor de maatschappij, de omgeving en het dorp waar ze wonen of waar ze werken. Een goede conditie en gezondheid en minimaal een vmbo werk- en denkniveau zijn een aantal vereisten.

Van dieren in nood tot een reanimatie
Naast het blussen van branden doet de brandweer meer. Denk aan het bevrijden van slachtoffers bij verkeers- en waterongevallen, het bestrijden van ongevallen met gevaarlijke stoffen, reddingen op hoogte of het redden van dieren in nood. De brandweer is een 24-uurs bedrijf. Dat betekent dat er ’s nachts en ‘s avonds, maar ook overdag mensen nodig zijn. “Als de pieper gaat weet je nooit wat je te wachten staat. Elke keer is anders. Daarom zoeken we mensen die dat aankunnen”, aldus Jörgen Lucas, woordvoerder van Veiligheidsregio Hollands Midden.

Opleiding naast huidig werk tot volwaardig brandweer
Naast de aanstellingskeuring doorlopen nieuwe brandweermensen de opleiding tot volwaardig brandweerman of -vrouw. De opleiding vindt plaats tijdens avonduren (twee jaar) of overdag (één jaar) met als eindresultaat het diploma Manschap. Bovendien hebben ze automatisch alle papieren om bedrijfshulpverlener (bhv’er) op de werkvloer van hun reguliere baan te zijn. Dat is voor een werkgever dus ook aantrekkelijk. Lucas licht toe: “Wat mensen vaak niet weten is dat het ook mogelijk is om jezelf aan te melden in het dorp waar je werkt voor dagdiensten. Overdag is het lastig om voldoende brandweermensen te vinden die de paraatheid op peil houden.”

Verbondenheid op de kazerne
Sven van Bohemen, ploegchef van de kazerne in Hillegom vertelt: ‘Als lid van de brandweer ben je onderdeel van een hecht team met een sterke verbondenheid. Je raakt betrokken bij de lokale gemeenschap en wordt onderdeel van de brandweerfamilie’. Word jij brandweer, naast je werk? Ga naar de website Word Brandweer voor meer informatie en leg contact met de kazerne in de eigen woonplaats of in de buurt van je werk.

Aankomende evenementen

Lees ook: