De Week van de Jonge Mantelzorger: Niet Te Missen…

1 min leestijd

Hillegom – Ongeveer 1 op de 4 kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Om hen te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger.

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en mensen uit hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn? Ook al zien deze jongeren zichzelf niet als jonge mantelzorgers, ze ondervinden wel de gevolgen van de zorgsituatie al op jonge leeftijd.

Landelijke campagne #niettemissen
Via video’s, posters, portretten en verhalen is te zien wat de impact van mantelzorg is in het persoonlijke leven van jongeren. Kijk voor meer informatie over de Week van de Jonge Mantelzorger en de campagne #niettemissen op www.weekvandejongemantelzorger.nl Welzijnskompas zet zich, namens gemeenten Hillegom en Lisse, het hele jaar door actief in om jonge mantelzorgers tijdig in beeld te krijgen en te ondersteunen. Zo is er iedere maand een ‘ Get Together’ ; samen met andere jonge mantelzorgers leuke activiteiten ondernemen. Voor jonge mantelzorgers van 8-17 jaar kan er een Pluim aangevraagd worden; een bedankje in de vorm van een cadeaubon. Aanvragen kan snel en digitaal via: https://welzijnskompas.nl/pluim-aanvragen/