°C
zaterdag 13 juli 2024

Volop proeven tijdens de vrijwilligersproeverij

Hillegom – In de week van 11 t/m 14 april kon er geproefd worden bij verschillende vrijwilligersorganisaties in Hillegom, Lisse en Teylingen. WelzijnsKompas en Welzijn Teylingen organiseerden vanuit het project Ik doe mee drie vrijwilligersmarkten en diverse vrijwilligersorganisaties openden hun deuren zodat geïnteresseerden een kijkje konden nemen achter de schermen. Op die manier kon men direct ervaren of er een goede match is tussen organisatie en vrijwilliger. Dat alles met lekker hapje en drankje in de hand.

Tijdens de vrijwilligersmarkten konden inwoners een talentenscan invullen, om zo te kijken waar hun talent ligt en waar zij blij van worden. Met de resultaten van deze scan konden zij meteen in gesprek gaan met de aanwezige organisaties.

De vrijwilligersproeverij stond ook in het teken van inclusieve vrijwilligersplekken. Zodat het bijvoorbeeld voor mensen die niet goed zijn met taal of inwoners met psychosociale klachten of een fysieke beperkingen, makkelijker wordt gemaakt om de stap naar vrijwilligerswerk te zetten.

Projectleider Natalia Warmerdam: ‘wij werken in het project met ervaringsdeskundigen en uit hun verhalen blijkt dat er nog best wat drempels zijn als het gaat om vrijwilligerswerk te gaan doen. En dat terwijl iedereen een positieve bijdrage kan leveren als vrijwilliger. Alleen vraagt dat een net wat andere manier van kijken dan dat we vaak gewend zijn. Daar willen wij organisaties ook graag bij ondersteunen. Want ook van organisaties horen wij nog wel eens terug dat zij eigenlijk nog nooit op die manier ernaar hebben gekeken’.

De welzijnsorganisaties willen hier dan ook graag een vervolg aan geven met vrijwilligersexpedities. Waarbij vrijwilligersorganisaties en inwoners aan de hand van een thema met elkaar in gesprek gaan en van elkaar kunnen leren. Bijvoorbeeld over vragen als ‘welke taken zijn er binnen vrijwilligersorganisaties te doen en hoe kan een brede groep vrijwilligers hier invulling aan geven’. Maar ook ‘wat heb je als vrijwilliger nodig’.

Inwoners of (vrijwilligers)organisaties die meer willen weten kunnen contact opnemen met Natalia Warmerdam van WelzijnsKompas. Via n.warmerdam@welzijnskompas.nl of 0252–757100.

Aankomende evenementen

Lees ook: