°C
woensdag 17 juli 2024

Veel hulp bij de opvang van vluchtelingen in Hillegom

Na ruim een week in de noodopvang komen de vluchtelingen uit Oekraïne wat tot rust. De eerste behoeften zijn vervuld en alle medische zaken zijn opgepakt. De vluchtelingen zijn vooral vrouwen en kinderen. Zo is er bijvoorbeeld een oma met 6 kleinkinderen. Zij is door haar kinderen naar een veilige plek gestuurd terwijl zij zelf in Oekraïne zijn gebleven

Warm ontvangst

Dagelijks laten de vluchtelingen weten hoe dankbaar ze zijn voor alle hulp. Zij zijn gevlucht met niets en komen bij vreemde mensen in een vreemd land waar ze de taal niet spreken. Hoewel ze de warmte waarmee ze ontvangen zijn heel bijzonder vinden, geven ze aan zo snel mogelijk weer terug te willen. Terug naar hun familie en hun land.

Grote waardering voor de hulp

De hulp die op gang is gekomen na aankomst van de vluchtelingen is enorm. Inmiddels zijn er meer dan genoeg spullen voor de vluchtelingen. Peter Ruijgrok en zijn mensen (de eigenaar van het terrein waar de vluchtelingen verblijven) vragen wat er nodig is en gaan meteen regelen. Burgemeester Arie van Erk: ‘Ik wil mijn grote waardering uitspreken voor al die mensen (inwoners én ondernemers) die bij de komst van de vluchtelingen de handen uit de mouwen hebben gestoken en op allerlei manieren hulp hebben geboden. Van het beantwoorden van vragen tot het leveren van spullen en alles wat daar tussen zit. Bijvoorbeeld Arjan Warmerdam en zijn gezin. Als gastgezin vangen zij een moeder en zoon voor langere tijd in hun eigen huis op. Het is overweldigend om te zien waar een klein dorp als Hillegom groot in kan zijn.’

Sinds zaterdag 12 maart zijn er ongeveer 60 vluchtelingen aangekomen uit Oekraïne in Hillegom aangekomen. Een week later is er nog een bus met vluchtelingen gearriveerd. In totaal worden er nu 110 mensen opgevangen.

Aankomende evenementen

Lees ook: