°C
dinsdag 23 juli 2024

Duin- en Bollenstreek gaat de strijd aan tijdens NK Tegelwippen

Hillegom – Vorig jaar werden er landelijk al zo’n 1,5 miljoen tegels gewipt tijdens het NK Tegelwippen. En ook dit jaar gaan we weer flink wat tegels wippen met z’n allen. Nieuw dit jaar, alle gemeenten in de Duin- en Bollenstreek doen mee. Gemeenten Hillegom, Teylingen, Lisse, Noordwijk en Katwijk gaan onderling de strijd met elkaar aan.

Wie verruilt de meeste tegels voor groen?
Op 21 maart wordt het officiële startsein gegeven voor het NK Tegelwippen en kan iedereen weer zijn of haar verwijderde tegels aanmelden via de speciale website www.nk-tegelwippen.nl. Deze tegels tellen op bij de ‘tegelstand’ van jouw gemeente. De actie loopt tot 31 oktober 2021. de gemeente die op dat moment de hoogste tegelstand heeft, wint de felbegeerde Gouden Tegel.

Draag je steentje bij!
Je vraagt je misschien af, wat helpt dat nou die paar tegels? Maar het maakt wel degelijk verschil. Zeker wanneer we met z’n allen ons best doen. En dat is hard nodig; onze leefomgeving versteent in hoog tempo. Ook in de gemeente in de Duin- en Bollenstreek ligt de verstening ver boven de 55% met een enkele uitschieter rond de 70%. Dat moet en kan anders en een groot deel van deze stenen liggen in onze eigen achtertuinen. Dus doe mee, want iedere tegel telt!

Belang van minder steen
We krijgen door de klimaatverandering steeds vaker te maken met hevige regenbuien, maar ook met extreme hitte. Vorig jaar zagen we zelfs al overstromingen in ons eigen land. Klimaatadaptatie is een manier om ons te wapenen tegen het veranderende klimaat. En het ‘ontstenen’ en meer groen is daar een manier van. Bij hevige regen, kan het water zo makkelijker de grond inzakken. Maar minder steen voorkomt ook hittestress en geeft verkoeling in de zomers. Verder is meer groen in onze tuinen ook van levensbelang voor de biodiversiteit.

Meedoen?
Vanaf 21 maart kun je via de speciale website meedoen aan het NK Tegelwippen en je gewipte tegels registreren. Op www.degroeneuitdaging.nl/nktegelwippen vind je alle informatie en ook waar je de gewipte tegels kunt inleveren. Dus doe allemaal mee en draag ook je steentje bij! Alle tuinen groen Komende maanden zullen de gemeenten in samenwerking met De Groene Uitdaging weer veel aandacht besteden aan het vergroenen van onze tuinen. Met onder andere inspiratie, leuke acties, het GroenDoenPlein en het weggeven van planten. Meer informatie via www.degroeneuitdaging.nl/alletuinengroen

Aankomende evenementen

Lees ook: