°C
zondag 08 december 2024

Gemeenten bedanken inwoners voor melden georganiseerde criminaliteit

Hillegom – Gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen bedanken samen met politie en OM inwoners en ondernemers voor het melden van hun vermoedens van georganiseerde criminaliteit. Sinds de start van het programma eind 2018 zijn 225 meldingen binnengekomen. Hiervan zijn 79 meldingen van inwoners en ondernemers. De overige 146 meldingen kwamen binnen via samenwerkingspartners en eigen medewerkers. Veruit de meeste van deze meldingen (54%) gaan over drugscriminaliteit.

Zo’n 14 procent van de meldingen gaat over witwassen en 8 procent over arbeidsuitbuiting. Niet geheel toevallig zijn drugs, witwassen en arbeidsuitbuiting de speerpunten in het beleid. De overige meldingen betreffen andere vermoedens.

Drugspanden gesloten, wapens in beslag genomen
De meldingen die inwoners en ondernemers doen, kunnen het ontbrekende stukje zijn in een grotere opsporingspuzzel. Zo hebben de partners mede dankzij deze meldingen afgelopen drie jaar 11 drugspanden kunnen sluiten, 15 hennepkwekerijen ontmanteld, 44 vuurwapens in beslag genomen, 118 aanhoudingen gedaan en op € 591.738 aan illegaal geld beslag gelegd.

Veilig houden van de gemeenten
Doel van de stevige aanpak van georganiseerde criminaliteit is de gemeenten veilig te houden en ondermijning te voorkomen. Ondermijning betekent dat criminelen uit de onderwereld gebruik maken van diensten van onze samenleving (de bovenwereld). Daardoor raken deze twee werelden met elkaar verweven. Criminelen kunnen hiermee druk uitoefenen op de samenleving en misbruik maken van mensen of voorzieningen. Uiteraard wil de overheid dit zoveel mogelijk voorkomen.

Kritisch kijken naar aanvragen
Ook eigen medewerkers hebben een belangrijke rol. Zo kijken gemeentemedewerkers kritisch naar twijfelachtige aanvragen voor bijvoorbeeld vergunningen. En bekijken zij kritisch met wie zij zaken doen. Een goed en helder beleid hoort hierbij, daarom zijn bijvoorbeeld de APV en het Bibob-beleid (toetsen van goede bedoelingen van aanvragers) aangepast.

Samen zien we meer
Burgemeesters Arie van Erk van Hillegom, Lies Spruit van Lisse en Carla Breuer van Teylingen benadrukken samen met teamchef Henk Woppenkamp van Politie dat de samenwerking met inwoners en ondernemers van groot belang is. “Samen zien we zoveel meer. Als u melding maakt van dingen die niet kloppen, houden we met elkaar onze gemeenten veilig. Ons doel is om een omgeving te creëren waarin (georganiseerde) criminaliteit geen kans heeft.”

Melden
Wie dingen ziet die niet kloppen, kan dat uiteraard melden via de politie 0900 – 8844. Of via Meld Misdaad Anoniem, 0800 – 7000 en meldmisdaadanoniem.nl.

Tekst: gemeente Hillegom

Wat vindt Hillegom

Wanneer mag de kerstboom neergezet worden?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Aankomende evenementen

Lees ook: