Plannen villabouw Van den Endelaan verontrust bewoners

1 min leestijd

Hillegom – Projectontwikkelaar Thomas Hendriksen en TPS uit Hillegom zijn sinds begin zomer met de gemeente in gesprek over de bouw van vier grote Greenportvilla’s op de bollengrond pal achter de lintbebouwing van de Van den Endelaan (ca. 6000m2). Dit stukje land ligt in het buitengebied en valt in de Omgevingsvisie onder de ‘Duurzame bloementuin. Maar sinds het in handen gekomen is van speculanten, is niet meer verpacht. De bollengrond is daardoor ‘verrommeld’ geraakt.

De bewoners van de Van den Endelaan en het van den Endeplein spreken zich ferm uit tegen deze ontwikkelingen. In een gezamenlijk statement benaderden zij de media: “Als de omgevingsaanvraag en bouwplannen van de projectontwikkelaar worden goedgekeurd, dan betekent dit verlies aan dorpsgezicht. De oude lintbebouwing van de Van den Endelaan zal volledig achter het villawijkje verdwijnen. Wandelend tussen de velden langs het Oude Beekje, en fietsend over de Veenenburgerlaan zal nieuwbouw het beeld gaan bepalen.”

Bewoners besloten dan ook alles op alles te zetten om bouw te voorkomen, desnoods tot aan de Raad van State: “Nieuwbouw op deze plek betekent niet alleen verlies aan openheid en bollenareaal, maar ook een groot verlies aan cultuurhistorisch bollenerfgoed. Vooral de combinatie van het landschap en het gebouwde is karakteristiek voor de bollenstreek en van grote waarde. Juist hier zijn de afzandingen van een eeuw geleden nog bij uitstek zichtbaar aan de de hoge ligging van de Veenenburgerlaan die op oud duinniveau ligt.”