Onthulling Reuzenbol

2 min leestijd

Hilegom – Op woensdag 8 september om 16:30 uur onthulde Burgemeester Arie van Erk samen met Jonkheer Jan Six van Hillegom, ook wel Jan Six X en Jan van Vliet (Gildemeester) de reuzenbol op de hoek van de Weerensteinstraat en Sixlaan, op het grasveld tegenover het van Nispenpark in Hillegom.

Jan Six
Op de onthulde bol zien we Jan Six I (1618-1700) met zijn echtgenote Margaretha Tulp. Hij was de vader van Jan Six II (1668-1750) de heer van Hillegom, die in 1749 het Hof van Hillegom kocht. De schilder heeft een artistieke combinatie gemaakt van deze gegevens, op de bol gaan de ‘lakens’ van Jan en Margaretha langzaam over in het bollenlandschap van Hillegom. Ook te zien op de bol is het wapen van de familie Six en een artistieke impressie van de Hillegomse hangkous, gebaseerd op het bronzen beeld, wat te vinden is in Hillegom. De bol is geschilderd door Nicoline Heemskerk en geadopteerd door Hillegom Marketing.

Project Reuzenbollen
Op 10 november 2018 werd de allereerste Reuzenbol onthuld op het Bollenstreekgala in Sassenheim. Hiermee werd het startsein gegeven voor het project ‘Giant Tulip Bulbs’. Waar sommigen dachten dat dit project nooit echt van de grond zou komen, hadden ze geen rekening gehouden met het doorzettingsvermogen van Jan van Vliet (project director). Samen met Wil Brouwer (art director) hebben zij ervoor gezorgd dat nu, na bijna drie jaar, al bijna 65 bollen zijn geschilderd door ruim 40 kunstenaars. Bovendien zijn er al vijftien geplaatst.

Het project van Stichting Gildemeesters Bollenstreek heeft als doel om de Bollenstreek jaarrond op de kaart te zetten. Tussen Leiden en Haarlem zullen 80 Reuzenbollen geplaatst worden, die samen een fietsroute van ca. 125 km vormen. De routes zijn in diverse afstanden te rijden en krijgen in de toekomst wellicht een eigen route-markering. Met deze ‘Giant Tulip Bulb Tour’ krijgt de streek er een toeristische attractie bij. Zo is de streek ook buiten het bloeiseizoen van de bollen aantrekkelijk om naar toe te komen. Het project verbindt de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland.

De Reuzenbollen zijn manshoge kunstwerken van 1.85 hoog met een omtrek van 6 meter. Iedere bol is uniek en wordt beschilderd door een kunstschilder uit de regio, in zijn eigen stijl. En iedere bol vertelt een verhaal. Alle verhalen maken samen het verhaal van de streek; over de bollenvelden tot aan de stranden.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over het project dan kunt u contact opnemen met Jan van Vliet (voorzitter Stichting Gildemeesters Bollenstreek) t 06-53 84 78 79 of Wil Brouwer (project director) t. 06-47 56 46 41 of via info@gildemeestersbollenstreek.nl

Foto’s: Bert Bouwman