°C
maandag 15 juli 2024

Open Hof viert eeuw feest

Hillegom – Met een live uitgezonden viering in haar kerk aan de Raadhuisstraat in Hillegom werd afgelopen zondagmorgen door de CGK Open Hof stil gestaan dat zij honderd jaar bestaat. Of zoals voorganger Steven Parmentier het in zijn speech noemde: “Dat God al honderd jaar altijd met onze gemeente is meegelopen”. Met liederen, verhalen uit de bijbel en toespraken van eerdere voorgangers werd dankbaar omgekeken naar een historie van ups en downs en vooral van veerkracht.

Tekst: Open Hof Hillegom

“Als geloofsgemeente hebben we de laatste twintig jaar een hoop veranderingen meegemaakt. We zijn een nieuwe weg ingeslagen. Er is hard gewerkt aan onze bereikbaarheid. Onze vieringen zijn nu bijvoorbeeld ook via de livestream te volgen. We willen graag het goede nieuws van Gods liefde voor mensen op een moderne en ook begrijpelijke manier brengen”, aldus Parmentier.

Sinds 2018 is Steven Parmentier werkzaam in de gemeente, eerst als kerkelijk werker en sinds 2019 als evangelist. Het afgelopen jaar ervoer hij persoonlijk als een dieptepunt in het bestaan van de gemeente. „In het begin van de coronacrisis wist niemand waar we aan toe waren. Je mist de totale gemeenschap. Vooral ouderen waren erg eenzaam. Het pastoraat in de gemeente is georganiseerd in kringen die bij elkaar komen. Gelukkig hebben de kringen het onderling contact gehouden. Nu hopen we dat we binnenkort weer in de kerk kunnen samenkomen.”

Open Hof is qua ledenaantal een bescheiden geloofsgemeenschap, maar door haar vele activiteiten wel heel zichtbaar. Parmentier: “De afgelopen jaren organiseerden we regelmatig activiteiten voor jong en oud, zoals het maandelijkse eetcafé, de Alpha cursus en het Kinderfeest XXL. We hopen dit jaar, zodra dat weer kan, nog wat meer aandacht aan ons jubileum te schenken”.

Sinds enkele jaren is er een voorzichtige groei merkbaar. Het aantal leden liep op naar zo’n 120. Doordat jonge gezinnen zich aansloten bij de gemeente, veranderde die van samenstelling en leeftijdsopbouw. Het blijft een uitdaging om mensen buiten de kerk te bereiken, stelt Parmentier. „We werken samen met andere kerken. We willen ons laten zien in Hillegom. Toch blijft het altijd weer een zoektocht. Hoe bereik je mensen en spreek je ze aan? Het is zoeken en proberen.”

De CGK in Hillegom ontstond in 1921 uit de CGK van Lisse. Leden uit Hillegom liepen in die tijd elke zondag heen en weer naar Lisse. In juli 1921 werd een stuk grond gekocht voor 2000 gulden. Een plaatselijke aannemer bouwde voor 13.000 gulden de kerk aan de Raadhuisstraat, die tot op heden in gebruik is.

Aankomende evenementen

Lees ook: