°C
dinsdag 23 juli 2024

Handtekeningenactie ‘Gemeente moet vermindering CO2-uitstoot stimuleren’

HLTsamen – Bollenstreker Bart de Jong wil dat HLTsamen zelf het goede voorbeeld geeft om wat aan de CO2-reductie te doen. Een goede manier zou zijn om HLTsamen te laten certificeren voor de CO2 prestatieladdder. Hiermee laat een gemeentelijk apparaat zien dat ze actief werk maken van CO2-reductie. Hij wil dit met een handtekeningactie op de agenda zetten bij de gemeenteraden van Hillegom, Lisse en Teylingen.

Om HLTsamen te laten certificeren moeten alle drie de gemeenteraden instemmen met het plan. En om het op de agenda te krijgen heeft De Jong 50 handtekeningen per gemeente nodig. De bijna 80-jarige Sassenheimer is nu dus druk bezig om dit bij elkaar te krijgen. ‘Ik maak mij echt zorgen om de CO2-productie. Deze actie is niet voor mij zelf, maar voor de generatie na mij. Ik hoop op deze manier mijn steentje bij te dragen’, laat De Jong weten.

Belang certificering
De Jong geeft aan dat al veel bedrijven en meerdere gemeentes al gecertificeerd zijn. Zij reduceren hun uitstoot ook twee keer zo snel als niet gecertificeerde bedrijven en gemeentes. Verder kan het verminderen van CO2 doormiddel van benzine, diesel, gas en elektriciteit ook kostenbesparingen met zich meebrengen. Verder is de voorbeeldrol ook erg belangrijk volgens De Jong. “Er zijn veel mensen en bedrijven die ook graag hun CO2 uitstoot willen verlagen, maar zij weten vaak niet hoe. Hierin kan HLTsamen dan de mensen helpen en stimuleren.”

Handtekening opsturen
Als je dit burgerinitiatief wilt ondersteunen kan je mailen naar Bart de Jong via bart.de.jong@wxs.nl. Hij stuurt dan een formulier op die je met een ingevulde handtekening weer digitaal kunt terugsturen. ‘Helemaal coronaproef en ook makkelijk voor de mensen. Als het digitaal niet lukt, kunnen we altijd op een andere oplossing komen’, geeft De Jong aan. Je moet wel 16 jaar en ouder zijn mee te mogen doen.

Aankomende evenementen

Lees ook: