°C
donderdag 25 juli 2024

Gratis-compost-actie Meerlanden positief ontvangen

Hillegom – Vanwege de vele aanmeldingen breidde Meerlanden de jaarlijkse Dag van de Moestuin spontaan uit tot Wéék van de Moestuin. Op bijna 100 adressen in de regio brachten zij gratis meer dan 300 m3 extra fijn gezeefde MeerCompost rond naar moestuinen, schooltuinen en volkstuinen. Dat werd door alle tuinders – jong en oud – met enthousiasme ontvangen. MeerCompost voedt de bodem van al die tuinen met nieuwe energie en zo is de cirkel rond: van organisch afval weer voedsel.

Belangstelling 3x zo groot
Oorspronkelijk zouden maximaal 30 initiatieven in aanmerking komen voor de gratis MeerCompost. De belangstelling bleek echter ruim 3x zo groot. Meerlanden besloot daarop, aan álle verzoeken van collectieve initiatieven gehoor te geven en totaal ruim 200.000 kilo MeerCompost cadeau te doen.

Resultaat: vele blije moestuinders
Meerlanden organiseerde samen met de gemeenten, waarvan ze het GFTe verwerkt, dit corona-proof evenement en bezorgde de MeerCompost veilig door de hele regio bij allerlei gezamenlijke tuininitiatieven. Van Valkenburg in gemeente Katwijk tot Bloemendaal tot op IJburg in gemeente Amsterdam. Overal was er warm onthaal; de moestuinders konden het gebaar van Meerlanden zeer waarderen.                                                                            

De cirkel mooi rond
Na het eten van gewassen kunnen schillen, loof en klokhuizen in de GFT-afvalcontainer zodat er weer compost van gemaakt kan worden. Dit gebeurt in de Groene Energiefabriek van Meerlanden door een combinatie van vergisting en compostering. Het eindproduct MeerCompost is een gecertificeerd product (Keurcompost), vrij van onkruidzaden en ziektekiemen en geschikt voor de moestuin. Door de bodem met deze natuurlijke bodemverbeteraar te verrijken stimuleert het de groei van groente en fruit op een milieuvriendelijke manier. Door de MeerCompost uit te delen sluit Meerlanden samen met bewoners en gemeenten de lokale voedselketen; van organisch afval opnieuw naar voedsel. Daarmee is de cirkel mooi rond. 

Tekst: Meerlanden          

Aankomende evenementen

Lees ook: