°C
zondag 14 juli 2024

Onderhoud aan de Heemtuin

Hillegom – In de Heemtuin komt maandelijks een groep van ongeveer 15 vrijwilligers samen om onderhoudswerkzaamheden te doen. De vrijwilligers proberen de tuin zo puur mogelijk te houden en de biodiversiteit te bevorderen. Nieuwe aanplantingen moeten inheems aan de streek zijn. De Heemtuin is van oorsprong een particuliere tuin van de familie Schulte Küperjans. In de jaren 80 is de tuin door de familie aan de gemeente overgedragen, met de afspraak dat de tuin altijd tuin zou blijven.

Er wordt gewerkt met een jaarplanning. Zo stond vorige week o.a. in het teken van daslook verwijderen. De plant overwoekert de boshyacinth, de krokus en andere planten. Om ruimte te geven aan de groei van andere planten wordt de daslook ingeperkt. Een andere vrijwilliger is bezig om de fruitbomen te snoeien.Weer een ander zorgt dat het groen afval wordt afgevoerd naar de kar van de Meerlanden. Een afspraak tussen de gemeente, de Meerlanden en de tuin. De vrijwilligers vullen de kar en Meerlanden voert het afval in de week af.

In de tuin staan onder andere stinzenplanten en de bomen die ooit door de familie Schulte Küperjans zijn aangeplant. De Amerikaanse Cipres, de Okkernoot en de uit Japan afkomstige watercipres zijn boomsoorten, die je buiten de tuin in Hillegom niet vindt. Verder zorgen imkers Joop en Peter voor de bijenvolken. De honing van deze bijenvolken kan in de Heemtuin worden afgenomen. De tuin is vanaf 4 april ( ook 1e & 2e Paasdag en 1e & 2e Pinksterdag) tot en met eind september geopend. Door het seizoen worden ook nachtvlinder wandelingen georganiseerd. Meer informatie is terug te vinden op de site van de Heemtuin.

Aankomende evenementen

Lees ook: