°C
dinsdag 23 juli 2024

Najaarsfeesten en kortebaandraverij Hillegom zijn nu immaterieel erfgoed

Hillegom – De Najaarsfeesten en kortebaandraverij van Hillegom zijn bijgeschreven in de inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Hierin staan ambachten, feesten en lokale gebruiken vermeld, die van belang zijn als Nederlands erfgoed.

De jaarlijkse kortebaan draverij op de Meerlaan is niet alleen een sportieve wedstrijd , waarbij pikeurs op sulky’s hun paarden zo hard mogelijk laten draven. Het is ook een sociaal-cultureel evenement, waarbij mensen elkaar ontmoeten. De draverij is al sinds 1905 onderdeel van de jaarlijkse Hillegomse Najaarsfeesten in september; een feestweek met een lange traditie, waarbij ook de kermis en allerlei activiteiten horen.

Het is belangrijk dat dit erfgoed geborgd wordt, zodat de kortebaandraverij en de Najaarsfeesten ook in de toekomst georganiseerd kunnen worden. Daarom heeft de Harddraverijvereniging Hillegom en Omstreken een beschrijving gemaakt van de Hillegomse feestweek en de kortebaandraverij. Op 9 december 2020 zijn de evenementen bij ge schreven in de inventaris Immaterieel Erfgo ed. Die is te vinden op de website van het Kenniscentrum Industrieel Erfgoed Nederland (KIEN): https://www.immaterieelerfgoed.nl/nl/page/7168/najaarsfeesten-en-kortebaandraverij-hillegom

De bijschrijving van de kortebaandraverijen als immaterieel erfgoed is een initiatief van de Kortebaanbond Nederland. De besturen van tien verenigingen hebben hier bij samengewerkt onder leiding van KIEN. Behalve de Harddraverijvereniging Hillegom en Omstreken waren hier bij onder andere de kortebaanbesturen van Lisse, Warmond en Hoofddorp betrokken.

Informatie
Harddraverijvereniging Hillegom en Omstreken : voorzitter Draverijcommissie: Aad Otte, tel: 06 – 51.44.19.80 Internet: www.harddraverijvereniginghillegom.nl

Aankomende evenementen

Lees ook: