°C
zondag 14 juli 2024

College Hillegom wil verbod op carbidschieten

Hillegom – Als het aan het college van Burgemeester en Wethouders ligt, wordt carbidschieten binnenkort verboden in Hillegom. Het college heeft de Gemeenteraad voorgesteld om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te passen. Het college wil voorkomen dat het carbidschieten in de plaats komt van vuurwerk, dat dit jaar geheel verboden is.

Op 13 november j.l. besloot de landelijke overheid tot eenmalig vuurwerkverbod voor de komende jaarwisseling 2020-2021. Het besluit werd genomen om extra druk op de toch al zwaar belaste zorg en handhaving te voorkomen.

Carbidschieten is juridisch gezien geen vuurwerk. Het is niet te voorspellen hoe populair het carbidschieten in Hillegom kan worden, maar het blijkt dat de verkoop van carbid op nationaal niveau sinds de aankondiging van het vuurwerkverbod aanzienlijk is gestegen. “We kunnen het ons niet veroorloven om dit gevaarlijke spel toe te staan”, aldus burgemeester Arie van Erk. “Ondeskundig gebruik kan tot grote schade en letsel leiden.”

Hillegom kent geen grootschalige traditie in het carbidschieten. Er is bijvoorbeeld geen vereniging zoals in andere gemeenten die deze traditie levend houdt. Dat is mede de reden om het verbod in te stellen. Ook Teylingen en Lisse stellen het verbod in.

Tekst: HLT Samen

Aankomende evenementen

Lees ook: