°C
dinsdag 23 juli 2024

Kempeneers toont nieuwste werk in zijn expositie ‘Hollands Landschap’

Hillegom – Van 7 november tot met 22 december is de expositie ‘Hollands Landschap’ te bezichtigen in Galerie / Kunstuitleen Bollenstreek. Opvallend is het schilderij met de bollenschuur van Ruigrok in Lisse in de gouden lijst. Het gebouw en de bollenvelden ervoor en de lucht erboven zijn voor Peter Kempeneers typerend voor wat de Bollenstreek zo schilderachtig maakt. Allemaal elementen die staan voor een klassiek landschap, waarvan hij hoop dat het ook nog in de toekomst bewonderd kan worden. Kunstenaar Peter Kempeneers toont zijn nieuwste werk in de galerie en hij zal zondag 8 november om 14.00 uur aan de hand van een lezing zijn werk en zijn inspiratie toe lichten.

Sinds 1996 is Peter Kempeneers kunstenaar, maar daarvoor voelde hij zich al kunstenaar; “Een docent zei eens dat ik last had van een ‘artistiek gevoel’. Hij bedoelde het als kritiek maar achteraf vat ik het op als compliment.” Kempeneers woont in Vinkenveen waar hij atelier aan huis heeft. Zijn opleiding heeft hij gevolgd aan de Hogeschool van de Kunsten in Amsterdam en daarop volgend de Koninklijke Academie voor Beelden Kunsten in Den Haag.

Oorspronkelijk komt Kempeneers uit Wieringermeer waar hij geïnspireerd raakte door het polderlandschap. “Vooral zo aan het einde van de middag, wanneer er een mooie lucht boven het landschap hangt is het voor mij ‘golden hour’. Dit gevoel, deze sfeer, dit wil ik vastleggen. Ik heb het idee dat ik iets moois kan maken dat mijzelf plezier schenkt maar ook veel liefhebbers van enerzijds het Hollandse landschap en anderzijds min of meer klassieke schilderkunst. Bij mij zie je wat het voorstelt maar het is nooit fotorealistisch, er zit altijd een abstractie in die mijn visie op het landschap blootlegt. Dat heeft te maken met een dramatiek en een gevoel van romantische weltschmerz die wat mij betreft tijdloos is en in het Hollandse landschap een ideale vertolker heeft.“

Voor deze expositie heeft Kempeneers zich vooral laten inspireren door het bollenlandschap. Voor een landschapschilder is dit onderwerp dé manier om veel kleur in een verder naturalistisch kleurenpalet te brengen; de motieven van de bollenvelden, en de kleuren die hiermee samengaan. De bollenschuren die typerend zijn voor de Bollenstreek waar Hillegom ook bij hoort, vindt Kempeneers een equivalent van de typisch Noord-Hollandse boerderijen die hij de laatste tijd veel geschilderd heeft.

Geïnteresseerden voor de lezing kunnen zich opgeven via de website. Iedereen is welkom om de expositie te komen bekijken. In verband met de corona maatregelen, zijn er 10 plekken beschikbaar. De lezing is gratis. De expositie HOLLANDS LANDSCHAP is te zien van 7 november tot en met 22 december bij Galerie / Kunstuitleen Bollenstreek, Satellietbaan 14C in Hillegom. Meer informatie over de lezing, collectie, kunst lenen of openingstijden is te vinden op: www.kunstuitleenbollenstreek.nl

Tekst: Kunstuitleen Bollenstreek

Aankomende evenementen

Lees ook: