°C
maandag 15 juli 2024

Organisaties zetten zich in voor vermindering van eenzaamheid

Hillegom – Afgelopen donderdag 8 oktober tekenden bijna 40 organisaties een ‘Ik doe mee verklaring’ voor het verminderen van eenzaamheid. Dit gebeurde in Villa Flora in Hillegom, waar het mogelijk was om in twee sessies coronaproof bij elkaar te komen.

Door te tekenen hebben de organisaties aangegeven een actieve bijdrage te willen leveren aan het verminderen van eenzaamheid. Het gaat om zorg- en welzijnsorganisaties, ouderenbonden, Stek, de bibliotheek, Stichting Vluchtelingenwerk, sportorganisaties, raadsleden, huisartsen en ondernemers.

Samen inzetten op herkennen, voorkomen en tegengaan
Eenzaamheid staat meer dan ooit in de belangstelling en in deze coronaperiode zijn er nog meer mensen die zich eenzaam voelen. In Lisse en Hillegom voelt bijna 40% van de inwoners zich weleens eenzaam. Eenzaamheid heeft veel negatieve gevolgen, zoals gezondheidsproblemen. De gemeenten en verschillende organisaties willen daarom de komende jaren inzetten op het herkennen, voorkomen en tegengaan van eenzaamheid.

Indringende ervaringsverhalen onderstrepen de noodzaak
Tijdens de sessies waren indringende ervaringsverhalen te horen. De noodzaak om iets tegen eenzaamheid te doen werd daarmee voor de aanwezigen overduidelijk. Ook werd de campagne ‘Herken eenzaamheid’ van gemeenten Hillegom en Lisse gelanceerd.

De campagne vraagt aandacht voor het herkennen van eenzaamheid en wat je kunt doen om iemand te helpen. Onderdeel van de aanpak dit najaar is dan ook het informeren en trainen van vrijwilligers en professionals over eenzaamheid en hoe zij de juiste hulp voor iemand kunnen krijgen.

Ook inwoners en ondernemers kunnen meedoen
De gemeenten willen ook inwoners en nog meer ondernemers en organisaties betrekken bij de aanpak. Wilt u zich ook inzetten voor de aanpak eenzaamheid? Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 0252 of met WelzijnsKompas via 0252 757100.

De sessies waren uiteraard geheel coronaproof
Vanwege de verscherpte coronamaatregelen was gekozen voor twee sessies in plaats van één. Bij elke sessie konden maximaal 30 mensen aanwezig zijn. Ter plaatse konden mensen voldoende afstand houden en hun handen desinfecteren. 

Tekst: HLT Samen

Aankomende evenementen

Lees ook: