°C
woensdag 24 juli 2024

Nederlands kampioen Suus Altorf: ‘Ik hoop volgend jaar het EK te halen’

Hillegom – De Hillegomse Suus Altorf is pas dit jaar begonnen met horden lopen en kan zich nu al Nederlands kampioen 400 meter horden onder de 18 jaar noemen. Ze doet nu drie jaar aan atletiek op de Spartaan en liep dit seizoen pas haar eerste wedstrijd horden, dat pakte dus gelijk goed uit. Ook verbeterde ze het clubrecord in haar leeftijdscategorie.

“Voordat ik begon met atletiek had ik niet verwacht dat dit zou gebeuren. Aan het begin van het seizoen had ik wel gehoopt op een medaille. Alleen ik was er nog niet zo zeker van of ik wel op het podium zou komen dit seizoen”, laat Suus Altorf bescheiden weten. Horden is wel echt het favoriete onderdeel van Suus geworden. Ook hoogspringen en verspringen vindt ze leuk: ‘Alleen ben ik daar iets minder goed in’.

Turnen
Suus Altorf zat een paar jaar terug nog op turnen bij de Hillegomse turnvereniging Jahn en daar bleef ze ook niet onopgemerkt. Met turnen werd ze in 2015 nog dubbel Nederlands kampioen op de meerkamp. Ze heeft ook nog een tijd bij Pax getraind. “Ik moest daar 20 uur in de week trainen en dat vond ik uiteindelijk toch niks. Ik ben toen weer teruggegaan naar Jahn. Alleen daar raakte ik geblesseerd en dat was de reden om atletiek te gaan proberen”, vertelt Altorf. Atletiek is geen vreemde keuze voor haar, want het zit echt in de familie. Haar vader loopt geregeld halve en hele marathons en haar broers zitten ook op atletiek.

Suus Altorf op het podium met haar teamgenoot en vriendin Jasmijn. Foto:

Samen trainen
Jasmijn, de teamgenoot en vriendin van Altorf, was in dezelfde wedstrijd derde geworden op de 400m horden. “Het was leuk om samen met een teamgenoot op een podium staat. De kans is nooit zo groot dat je samen dezelfde onderdelen leuk vindt. Het is ook erg handig met de trainingen en het is natuurlijk leuk om samen wedstrijden te lopen.”

Olympische spelen
Het volgende doel voor Altorf is om haar tijd te verbeteren. “Ik wil heel graag onder 1:00,90 lopen, want dan ben ik gekwalificeerd voor het EK-junioren onder de 18 jaar. Het is moeilijk om te zeggen of het gaat lukken, maar het is zeker niet onmogelijk”. Ze moet hiervoor dus een seconde sneller gaan lopen, want met 1:01,98 werd ze Nederlands kampioen.

Over of ze in de toekomst op de olympische spelen zal staan, is ze nog bescheiden. “Het liefst zou ik natuurlijk naar de olympische spelen gaan in de toekomst. Maar ik hoop ieder geval steeds beter te worden en het mooiste is natuurlijk als ik met internationale toernooien mee mag doen.”

Aankomende evenementen

Lees ook: