°C
zaterdag 13 juli 2024

‘Bollenstreek zwaar getroffen door coronacrisis’

Streek – De Economic Board (EBDB) publiceert vandaag het vervolgrapport ‘de effecten van de coronacrisis op de Duin- en Bollenstreek’. Bureau Blaauwberg onderzocht in april reeds de eerste effecten van de pandemie op onze regio. Deze opvolgende analyse bevat een overzicht van de impact op de regio tot nu toe. Lars Flinkerbusch directeur EBDB: “De cijfers liegen er niet om. De Duin- en Bollenstreek is zwaar getroffen. Veel andere regio’s laten aanmerkelijk gunstigere cijfers zien. In het rapport worden gelukkig ook de herstelkansen voor de verschillende sectoren in kaart gebracht. Met die kansen gaan we aan de slag.”

De twee grote clusters van de regio: bollenteelt en toerisme hebben de zwaarste klappen gekregen. Na een onrustig voorjaar is de bollenteelt, bollenhandel en sierteelt inmiddels grotendeels in rustiger vaarwater gekomen. Het herstel van internationale afzetmarkten heeft zich sneller aangediend dan verwacht. Het jaar 2020 zal wél een slecht omzetjaar worden, maar de sector als geheel blijft overeind. Dat is ook wel verklaarbaar want consumenten zijn wereldwijd meer aan huis en tuin gebonden. Enkele producten, zoals de vaste planten, laten zelfs een flinke groei in de vraag zien.

Toerisme zwaarst getroffen
Het toerisme blijft de zwaarst getroffen sector in deze crisis. Vooral de veerkracht van horecazaken wordt sterk beproefd. Het voor de Duin- en Bollenstreek belangrijke voorjaar is geheel in het water gevallen. Geen Keukenhof, geen bollen- en strandtoeristen, geen congresbezoekers en geen Formule1 fans. Het mooie zomerweer heeft echter wél geleid tot een piek in de bezettingsgraad van hotels en vakantieparken. De sombere kant zit met name in de effecten rondom het luchtverkeer. De stelregel lijkt hierbij: hoe dichter bij Schiphol, hoe groter de problemen. De internationale toerist hoeven we voorlopig niet of nauwelijks te verwachten. Dit geldt zowel voor vakanties als voor congressen. Vooral door het voorlopig wegblijven van het congrestoerisme blijft een goed herstel voor het toerisme naar verwachting tot diep in 2021 uit.

Vernieuwing regionale economie
Lars Flinkerbusch benadrukt dat het rapport een duidelijke urgentie aangeeft om niet alleen te focussen op crisisherstel, maar juist om nu samen te werken aan een vernieuwing van de economische structuur in de streek. “De nadruk moet komen te liggen op het aanjagen en investeren in kansrijke en innovatieve projecten om de economische dynamiek in de Duin- en Bollenstreek te versterken. Onze regio is de zogenaamde ‘space in between’, een streek dichtbij de dynamiek van de grote steden, maar met een open en vrij land. We starten met een denktank van 250 betrokken ondernemers en andere streekgenoten. Doel is om zo een extra vonk en motor te worden om de economische dynamiek in de streek te vergroten en te werken aan de vernieuwing van de regionale economie. Het rapport van Blaauwberg dient hierbij als vertrekpunt.”

Het tweede rapport kwam wederom tot stand in samenwerking met de koepelorganisaties uit de vijf bollengemeenten en kan bekeken en gedownload worden via de website van de Economic Board Duin- en Bollenstreek: https://coronacrisis.ebdb.nl/monitor/

Persbericht: Economic Board Duin- en Bollenstreek

Aankomende evenementen

Lees ook: