Zonnepanelen steeds populairder in Hillegom

Hillegom – Huishoudens in Hillegom produceren steeds meer zonnestroom, zo blijkt uit gegevens van het CBS. Steeds meer woningeigenaren leggen zonnepanelen op het dak en deze wekken bij elkaar steeds meer stroom op. Het totale vermogen van de zonnepanelen op woningen in Hillegom was vorig jaar 3.606 kW, een groei van 34% ten opzichte van 2018. Dit komt overeen met het energieverbruik van circa 900 huishoudens.

Advertentie

Sinds 2017 is het aantal woningen met zonnepanelen in de gemeente Hillegom toegenomen met 66%. In 2017 waren er nog 857 particuliere zonnepanelen-installaties. Vorig jaar was dit al gegroeid naar 1.422 woningen met zonnepanelen. Op dit moment heeft 14% van de woningen in Hillegom zonnepanelen, blijkt uit onderzoek van www.zonnepanelenrevolutie.nl gebaseerd op cijfers van het CBS.

Inwoners Hillegom produceren meer zonnestroom
Inwoners van de gemeente Hillegom produceren samen steeds meer zonnestroom. Het totale vermogen van particuliere zonnepanelen is van 2017 tot 2019 met 81% toegenomen. Ter vergelijking: landelijk gezien groeide het totale vermogen van particuliere zonnepanelen in deze periode gemiddeld met 92%. De gemeenten met het grootste vermogen aan zonnepanelen zijn Utrecht (39,1 MW) Groningen (38,8 MW) en Eindhoven (38,8 MW).

Ook bedrijven wekken steeds meer stroom op
Ook bedrijven wekken steeds meer zonnestroom op, mede door de aanleg van zonneparken. Het bedrijfsleven in Hillegom was vorig jaar goed voor 5.124 kW aan zonvermogen. Dat is 56% meer dan in 2018 (3.292 kW) en 450% meer dan in 2017 (931 kW).

Landelijke toename
Hillegom is overigens niet de enige regio waar zonnestroom populair is. Vorig jaar groeide het opgestelde vermogen aan zonnepanelen met 4.609 megawatt naar 6.874 megawatt. Een groei van ruim 49%. De toename van het opgestelde vermogen aan zonnepanelen is groter bij bedrijven (59%) dan bij woningen (35%). Dit komt vooral door de aanleg van zonneparken.

Redenen voor de opmars van zonnepanelen zijn dalende prijzen van de installaties en een een stijgend vermogen per paneel. Dit resulteert in een kortere terugverdientijd. Trends als elektrisch rijden, gasvrij wonen en meer thuiswerken zorgen er bovendien voor dat de vraag naar elektriciteit toeneemt. Daarnaast is er ook hulp vanuit de overheid. Consumenten kunnen de BTW over de aanschaf van zonnepanelen terugkrijgen via de Belastingdienst.

Tekst: Zonnepanelenrevolutie