°C
maandag 09 september 2024

Rolcontainers met chip voor nieuw afvalbeleid

Hillegom – Hillegom stapt over op een nieuw afvalbeleid om het restafval te verminderen en meer afval beschikbaar te maken voor recycling. Zo draagt Hillegom bij aan het landelijk afvalscheidingsdoel en aan een circulaire economie. Dit doel ligt op maximaal 100 kilogram restafval per inwoner per jaar voor de komende jaren.

Op dit moment gooien inwoners van Hillegom nog 186 kilogram restafval per jaar weg. De gemeente Hillegom heeft gekeken naar de wensen van inwoners en naar de mogelijkheden rond afvalinzameling. Als gevolg hiervan kiest de gemeente voor een systeem waarbij de inwoner betaalt voor het aanbieden van restafval.

Wat verandert er?
Het jaar 2020 bereiden we inwoners voor op het nieuwe afvalbeleid. Per 1 januari 2022 gaan inwoners betalen voor restafval. Bewoners van laagbouw krijgen kleinere rolcontainers met chip. Bewoners van hoogbouw krijgen gezamenlijke ondergrondse containers, die te openen zijn met een pasje. Plastic afval en GFT en etensresten wordt vaker opgehaald. De inzameling van Glas, Grofvuil, Textiel en Papier blijft gelijk.

Laagbouw

·         Restafval: betaling per lediging van een rolcontainer. Aanbieden kan 13 keer per jaar. De 240 liter rolcontainers worden ingenomen en vervangen door een nieuwe van 140 liter.

·         GFT en etensresten: de huidige rolcontainers blijven. De inzameling blijft om de week. En in de maanden mei tot en met september kan de GFT-container iedere week aan de straat worden gezet.

·         Plastic, Blik en Drinkpakken: Aanbieden in zakken blijft. Nieuw is dat de zakken wekelijks aangeboden kunnen worden.

Hoogbouw (appartementen)

·         Restafval: Betalen per opening van een ondergrondse container via een pasje.

·         GFT en etensresten: verzamelcontainer nabij de restafval container. Met een pasje kunnen de containers geopend worden.

·         Plastic, Blik en Drinkpakken: Aanbieden in zakken blijft. Nieuw is dat de zakken wekelijks aangeboden kunnen worden.

Duurzame gemeente
Wethouder Jan van Rijn: “Ondanks dat we al best goed aan het scheiden zijn, gooien we ook nog huishoudelijk afval ‘weg’. Door dit afval beter te scheiden, kunnen we meer hergebruiken en blijft er nog maar een klein beetje restafval over. Dit beetje restafval wordt dan uiteindelijk verbrand. De gemeente Hillegom wil met een goed afvalinzamelsysteem uiteindelijk al het huishoudelijk afval opnieuw gebruiken. Want we willen een duurzame gemeente zijn, waar ook de volgende generaties volop kunnen genieten.”

Aankomende evenementen

Lees ook: