°C
maandag 15 juli 2024

Veelgestelde vragen over het Coronavirus in Hillegom

Hillegom – De afgelopen dagen is het Coronavirus een belangrijk gespreksonderwerp. Er heersen veel vragen en er is veel onduidelijk. Gemeente Hillegom heeft de belangrijkste vragen op een rij gezet.

Update: 22 juli 2020 (https://hillegom.nl/coronavirus/veelgestelde-vragen.html)

Hoeveel besmettingen zijn er?

Op dit moment 28, maar dit cijfer loopt waarschijnlijk nog op. Corona heeft een incubatietijd van 14 dagen. Daarom kan het zijn dat sommige mensen nu nog geen klachten hebben maar deze nog wel ontwikkelen. De GGD Hollands Midden houdt per gemeente bij hoeveel mensen er positief getest zijn. U vindt deze cijfers op www.eengezonderhollandsmidden.nl.

In de media wordt gesproken over ‘honderden besmettingen’. Hoe zit dat?

Hiermee wordt bedoeld, dat uit het bron- en contactonderzoek blijkt, dat de personen die aanwezig zijn geweest in het café, naderhand met honderden mensen nauw contact hebben gehad. Als één iemand bijvoorbeeld tien contacten heeft gehad, kan dat oplopen tot honderden contacten, wat niet wil zeggend dat dit ook besmettingen zijn. Op de site van de GGD vindt u verdere uitleg.

Zijn er ondernemingen en instellingen dicht na deze uitbraak?

De landelijke richtlijnen gelden ook in Hillegom. Er zijn wel ondernemingen die op eigen initiatief extra maatregelen nemen. Dit is niet op advies van de GGD. De GGD Hollands Midden heeft contact met alle betrokken personen.

Ik voel mij onveilig. Corona is onzichtbaar.

Dat is heel logisch. Als je op het landelijke nieuws ziet dat er een cluster in Hillegom is, is dat spannend. Per 1 juli zijn de maatregelen versoepeld. Gelukkig is het risico op besmetting nihil als iedereen zich aan de maatregelen houdt. Helaas zien we dat niet iedereen zich goed aan die regels houdt. Met name in de persoonlijke sfeer is het lastig die anderhalve meter te houden. Denk bijvoorbeeld aan verjaardagen of bezoek van familie of vrienden. Het blijft belangrijk ook dan de leefregels in acht te nemen. Kortom: vermijd drukke plekken, houd afstand, was je handen. Alleen zo kunnen we verdere verspreiding voorkomen.
Met deze gebeurtenis heeft heel Nederland en Hillegom een wake-up call gehad hoe belangrijk het is die maatregelen in acht te nemen en je, ook bij milde, klachten te laten testen.
 

Maatregelen

Krijgen we een lockdown in Hillegom?

Daar is op dit moment absoluut geen sprake van. We zien dat mensen heel erg bereid zijn om mee te werken aan het bron- en contactonderzoek. Ook treffen positief geteste inwoners hun maatregelen.
De besmetting heeft plaatsgevonden op 11 juli. Omdat corona een incubatietijd van twee weken heeft, weten we rond eind juli/ begin augustus of er andere besmettingen naar aanleiding van het cafébezoek hebben plaatsgevonden. En of de thuisquarantaines voldoende zijn geweest op de besmettingen te stoppen.

In de media lees ik over een regionale lockdown?

In sommige media wordt gesproken over een mogelijke regionale lockdown. Dit is op dit moment niet aan de orde. De GGD is nu bezig met een bron- en contactonderzoek. We denken dat we de verspreiding daarmee kunnen indammen. Mocht dit niet lukken dan wordt gekeken naar verdergaande maatregelen.

Welke maatregelen zijn er genomen om verdere verspreiding genomen te voorkomen?

De GGD doet nu bron- en contactonderzoek om iedereen te benaderen die in contact is geweest met een besmet persoon. Dit onderzoek is in volle gang. De GGD bespreekt met de mensen die getest worden aan welke leefregels zij zich moeten houden. Om zo verspreiding zoveel mogelijk in te dammen. De eigenaar heeft zelf besloten vrijdag de zaak dicht te doen. De GGD, Veiligheidsregio en de gemeente werken nauw samen. Het is heel erg belangrijk dat mensen de leefregels in acht nemen en 1,5 meter afstand van elkaar houden. Iedereen heeft hierin zijn eigen verantwoordelijkheid.
 

De Kleine Beurs

Klopt het dat de besmettingen in De Kleine Beurs hebben plaatsgevonden?

Op donderdag 16 juli werd bekend dat er een besmetting was in Hillegom. Bij een positieve coronatest doet het team bron- en contactonderzoek van de GGD, onderzoek naar het ontstaan van de besmetting. Zij brengen dan het sociale netwerk van deze persoon in kaart. Toen er meerdere personen in Hillegom besmet bleken, werd al snel duidelijk dat al deze personen in café de Kleine Beurs zijn geweest. Hierdoor is het vrijwel zeker dat het café inderdaad de plaats is waar deze mensen corona hebben opgelopen.

De personen die door het team bron- en contactonderzoek worden benaderd, wordt gevraagd hun gezondheid extra goed in de gaten te houden. Bij milde klachten moet men binnenblijven en zich zo snel mogelijk laten testen. Positief geteste mensen gaan in thuisquarantaine tot zij 24 uur klachtenvrij zijn. Hun huisgenoten blijven ook 14 dagen in thuisquarantaine in afwachting of zij klachten ontwikkelen.

Wat moeten mensen doen die in De Kleine Beurs zijn geweest?

Als je tussen 8 en 16 juli in De Kleine Beurs bent geweest moet je extra alert zijn op klachten. Zodra je die krijgt neem je contact op met de GGD. Op de site van de GGD vind je precies wat je moet doen. Ben je op 11 juli in De Kleine Beurs geweest? Blijf dan thuis en neem contact op met de GGD Hollands Midden voor verder advies op 085-0782878.

Handhaving

Hoe zorgen we ervoor dat het niet te druk wordt?

Het is ieders eigen verantwoordelijkheid. Vermijd drukke plekken, houd die 1,5 meter afstand. We zien in heel Nederland dat dit verslapt. De oproep is om de leefregels goed na te leven.

De gemeente controleert dit steeksproefgewijs en zal waar nodig handhaven.

Aankomende evenementen

Lees ook: