°C
dinsdag 16 juli 2024

Hillegomse Sofie finale Miss Teen of Zuid-Holland

De 15 jarige Sofie van Trigt strijdt samen met nog 19 andere meisjes voor de titel Miss Teen of Zuid-Holland. Hieronder een aantal vragen en antwoorden.

Wie ben je?

Ik ben Sofie, ik ben 15 jaar en ik woon in Hillegom. Ik zit in 4HAVO op het Herbert Vissers College in Nieuw Vennep. Mijn hobby’s zijn creatief bezig zijn zoals tekenen en schilderen en daarnaast ben ik vaak te vinden in de sportschool.

Wat houdt de verkiezing precies in?

Miss Beauty of the Netherlands is de missverkiezing van Nederland met 12 provinciale voorverkiezingen en provinciale missen. Miss Beauty of the Netherlands heeft 3 hoofdwinnaressen: Miss Beauty of the Netherlands en Miss Intercontinental Netherlands (19 tm 27 jaar) en Miss Teen of the Netherlands (15 tm 18 jaar).

Hoe ben je in aanraking gekomen met Miss Beauty?

Op 6 maart 2019 zag ik op instagram een foto van Lotte van der Zee met het bericht dat ze was overleden. Ik dacht dat zij een bekend model was. Toen ik op haar profiel keek, zag ik allerlei beauty pageant foto’s voorbijkomen. Ik dacht dat dit soort wedstrijden alleen in Amerika werden gehouden. Ik zag dat ze de titel Miss Teen of Overijssel, Miss Teen of the Netherlands en Miss Teen Universe had gewonnen. Ik bekeek alle foto’s en zag grote prinsessenjurken voorbij komen, fotoshoots en tiara’s. Ik dacht meteen wauw, dit wil ik ook! Helaas was ik toen nog niet oud genoeg om me op te geven.

Waarom heb je je opgeven?

Een paar maanden later was ik eindelijk oud genoeg om me op te geven. Ik ben altijd al best een onzeker meisje geweest en ik hoopte dat ik door mijn deelname wat zelfverzekerder zou worden. Daarnaast had ik zin in een nieuw avontuur. Ik weet dat je als Miss een voorbeeldfunctie hebt en heel veel meisjes kan inspireren en het leek me geweldig om die rol op me te nemen.

Hoe verliep de castingdag?

Uit alle aanmeldingen waren 150 meisjes uitgenodigd voor de castingdag, waaronder ik. De dag bestond uit drie rondes: een voorstelronde, een bikinironde en een Engelse vragenronde. Aan het einde van de dag  zouden van elke categorie (Miss Beauty en Miss Teen) 20 meisjes met een sjerp naar huis gaan en door zijn naar de finale. Ik dacht niet dat ik er bij zou zitten, omdat er heel veel knappe meisjes meededen. Ik schrok toen ik uiteindelijk als één na laatste toch mijn nummer hoorde. Ik was enorm trots op mezelf dat dit me was gelukt!

Hoe is het contact met de andere finalisten?

Ik had van tevoren verwacht dat het vooral competitief  zou zijn. Ik had weleens verhalen gehoord over missverkiezingen dat de meisjes aan elkaars haren trekken en de jurken van anderen kapot knippen. Gelukkig is dat niet het geval bij ons. De sfeer is super gezellig en we kunnen het allemaal goed met elkaar vinden. Ik heb er nu al een paar leuke vriendinnen bij. Wat me daarnaast is opgevallen is dat de vooroordelen die de meeste mensen hebben over missverkiezingen niet kloppen. Het is zeker niet alleen maar mooi lachen en wereldvrede wensen. Je hoeft niet aan bepaalde maten te voldoen om Miss te worden en een Miss wordt vooral gekozen op basis van karaktereigenschappen en hoe je bent als persoon. Dit merkte ik ook op de castingdag. De jury keek lang niet alleen naar het uiterlijk maar stelde diepere vragen om erachter te komen wie je echt bent.

Wat doe je nu allemaal voor de missverkiezing?

De meeste activiteiten zijn verplaatst vanwege het coronavirus. Om toch nog een beetje met de verkiezing bezig te blijven krijgen we af en toe foto-opdrachten om ook actief te blijven op social media. Zodra het weer wat rustiger is rondom het coronavirus gaan de activiteiten zoals catwalk-training en sportdag weer door. We hebben wel al een foto-shoot gehad. Deze foto’s worden gebruikt als stemfoto’s. Iedere deelneemster moet zo veel mogelijk stemmen proberen te krijgen. Dit telt ook mee voor de einduitslag.

Daarnaast zetten alle finalisten zich in voor de Linda-foundation. Deze organisatie zamelt geld in voor kinderen die in armoede leven. Met het gedoneerde geld kunnen we deze gezinnen helpen.

Doneren kan via www.actievoorlindafoundation.nl/actie/sofie-van-trigt

Ook heb ik alvast mijn gala-jurk voor de finale gekocht. Het was heel leuk om allemaal verschillende soorten jurken te passen, maar ik ben uiteindelijk toch echt met mijn droomjurk naar huis gegaan.

Hoe ziet de finale eruit?

Tijdens de finale wordt er opnieuw catwalk gelopen in bikini, maar ook in galajurken. Daarnaast wordt er een korte speech gehouden en gedanst. Aan het einde van de avond zal er een Miss Beauty, Miss Intercontinental en Miss Teen gekozen worden.

Het zou me geweldig lijken om gekroond te worden tot Miss Teen of Zuid-Holland en Zuid-Holland te mogen vertegenwoordigen tijdens de landelijke verkiezing.

Willen jullie mij helpen om deze droom uit te laten komen?

Stemmen kan door ‘Poll Zuidholland Sofie’ te sms’en naar ‘3010’ (1,10 per sms).

Volg Sofie (@sofie.vantrigt) en de organisatie Miss Beauty of Zuid-Holland (@missbeautyofzuidholland) op instagram om op de hoogte te blijven.

Aankomende evenementen

Lees ook: