°C
maandag 15 juli 2024

Verminderen toerisme in regio

Het kabinet heeft de maatregelen om verdere verspreiding van het Coronavirus COVID-19 tegen te gaan verlengd tot en met in ieder geval 28 april. Het verbod op evenementen blijft gelden tot 1 juni 2020. De voorzitter van onze Veiligheidsregio heeft twee aanvullende maatregelen op de noodverordening vastgesteld. Er geldt in ieder geval tot na afloop van de meivakantie (10 mei) een verbod op het recreatief en toeristisch nachtverblijf en het gebruik van gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen. 

De burgemeesters van Hillegom, Arie van Erk, van Lisse, Lies Spruit en van Teylingen, Carla Breuer laten weten: ‘Normaal gesproken heten wij toeristen van harte welkom. Dit jaar is het echter beter als zij niet komen. Hoe naar dat ook is, zeker ook voor de ondernemers. We hebben met elkaar de zorg om het coronavirus in te dammen. Een toeristisch bezoek aan onze Bollenstreek en Koudenhoorn past daar dit jaar helaas niet bij.’ 

Deze aanvulling op de maatregelen draagt bij aan een vermindering van het aantal reisbewegingen en daarmee aan een vermindering van het aantal toeristen. Hiermee gaan we de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen en leveren we een bijdrage aan het verlagen van de druk op onze beschikbare medische voorzieningen. Het verbod is van kracht tot in ieder geval na afloop van de meivakantie.

Verbod op nachtverblijf
Het is niet meer toegestaan om te overnachten op recreatieparken, kampeerterreinen, minicampings, kamperen bij de boer, kamerverhuur, slaaphuisjes, B&B en jachthavens. Dit geldt overigens niet voor eigenaren van een accommodatie, mensen met een vaste standplaats, seizoenarbeiders en tijdelijke bewoning vanwege persoonlijke omstandigheden. Ook hotels zijn van deze maatregel uitgezonderd.

Gebruik gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen
Ook mag er geen gebruik gemaakt worden van gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen. Dit geldt in ieder geval voor: recreatieparken, vakantieparken, jachthavens, passantenplaatsen in andere havens, kampeerterreinen, kleinschalige kampeerveldjes, parken, natuurgebieden en stranden. Vanuit hygiënisch oogpunt en de maatregel om 1,5m afstand te houden, verhoogt een dergelijke voorziening het risico op verspreiding van het coronavirus op onaanvaardbare wijze.

Naleving van de maatregelen, vermijd drukke plaatsen

De geldende maatregelen hebben effect, maar we zijn er nog lang niet. Blijvende oproep om de adviezen van de deskundigen van het RIVM en de GGD na te leven. Het risico op besmetting is nog altijd groot. Het met elkaar blijven naleven van de maatregelen is daarom cruciaal, ook met de mooie lente dagen die aanstaande zijn. Blijf zoveel mogelijk thuis, beperk sociaal contact en houd 1,5m afstand. Nadrukkelijk verzoek om drukke plaatsen met grote lokale en regionale aantrekkingskracht te vermijden: dit geldt nadrukkelijk voor parken, bossen, de stranden, de bollenstreek. 

Aankomende evenementen

Lees ook: