Bloemencorso 2020 gaat niet door

3 min leestijd

Bollenstreek – De corsowagens staan klaar om gestoken te worden. Op de velden steken de hyacinten zich in hun gekleurde jasje. Het voorjaar hangt voelbaar in de lucht. Juist nu het voorjaar haar roep van hoop en verwachting laat horen,  wordt de wereld getroffen met de gevolgen van het covid-19 virus. Een ernstige bedreiging voor de Volksgezondheid, zeker wat betreft de kwetsbare mensen onder ons. De ene maatregel volgt de andere op. En dan gebeurt het onvoorstelbare: het Bloemencorso van de Bollenstreek rijdt niet in 2020. 

Freedom Cancelled22

In overleg met de autoriteiten heeft het bestuur besloten om het evenement, dat jaarlijks tegen de miljoen mensen naar de Bollenstreek en Kennemerland trekt, af te gelasten. Iets wat het bestuur en alle vrijwilligers erg aan het hart gaat. ‘Wij werken jaarrond toe naar dit hoogtepunt. Een paar dagen waarin wij met de hele wereld de schoonheid, de kleurenpracht en de heerlijk geur van de Hollandse bollenvelden delen’, zegt voorzitter Willem Heemskerk. ‘Wij zien en delen nu de zorg voor de Volksgezondheid. Dan kan een evenement, met de omvang als het onze, niet gewoon doorgaan.’ 

Het Bloemencorso van de Bollenstreek is ontstaan na de tweede wereldoorlog. Een kweker stak de bevolking een hart onder de riem, door met een bloemen versierd object achter zijn trekker een rondje te rijden. Dit symbool van hoop na een periode van malaise groeide uit tot het wereldberoemde Lentefeest dat door miljoenen mensen over de hele wereld wordt gevolgd. ‘Dit jaar zullen de wagens de gebruikelijke 42 kilometer van Noordwijk naar Haarlem niet afleggen’, aldus Willem Heemskerk. ‘Het is in deze nieuwe realiteit niet verantwoord om de ruim 1200 vrijwilligers die wij hebben aan de wagens te laten werken, of langs de weg hun werkzaamheden te doen. Een enorme teleurstelling voor ons allemaal. Want wij doen het voor al die lachende gezichten langs de kant van weg. Dit jaar zal het corso niet rijden, omdat het corona-virus ons in een ijzeren greep houdt. Het aantrekken van zoveel mensen, past niet in het tijdsbeeld van dit moment.’ Aan deze 73ste corso editie is het thema Freedom gekoppeld. In dit geval de vrijheid om een verstandig besluit te nemen, al is het met diepe pijn in het hart. 

Het Stichtingsbestuur is de komende dagen druk in de weer om alle betrokken te bereiken. Samen met vrijwilligers, partners en partijen worden oplossingen gezocht voor de ontstane situatie. Willem Heemskerk: ‘In deze barre tijden is het mooi om te zien hoe goed iedereen samenwerkt aan oplossingen. Daar komen wij samen uit. Tegelijkertijd voelen wij ook onze verantwoordelijkheid als visitekaartje van het bloemenvak. De sierteeltsector gaat nu door een onvoorstelbaar dal. Wij pakken de komende tijd online zeker onze rol. Via onze sociale kanalen zullen wij de uitbundigheid, de blijheid en de geneeskracht van bloemen delen met de hele wereld. Daarmee delen wij symbolisch het gevoel van hoop. Deel met ons mee.’