Bloemencorso volgend jaar eerder door warme winters

2 min leestijd

Bollenstreek – Het bloemencorso van de Bollenstreek is vanaf volgend jaar een week eerder. Vanwege de steeds zachtere winters wordt het lastiger om aan bloemen te komen voor de praalwagens.

‘We zien een trend dat het ingewikkeld is om aan een goede kwaliteit bloemen te komen. Over het algemeen staan de bloemen eerder in bloei en daar wil je in meebewegen’, zegt woordvoerder Esther den Hertog van Bloemencorso Bollenstreek.

Bericht van Bollenstreek Omroep (Samenwerking Hillegom Online en BO)

Daarom heeft het bestuur besloten om het corso voortaan een week eerder te houden. Mits het dan geen Pasen is. ‘Het corso is nooit met Pasen, want dan is het al heel druk in de Bollenstreek en die drukte wil je niet nog meer verhogen.’ Dit jaar is het bloemencorso nog ‘gewoon’ op 25 april, volgend jaar valt het op 17 april.

De winters warmen de afgelopen jaren sterk op, ziet Omroep West-weerman Huub Mizee. ‘Sneeuw en vorst worden steeds zeldzamer.’ Ook deze winter is het uitzonderlijk zacht. ‘Dat past in een trend. We hebben dit jaar een behoorlijk gebrek aan kou. Het meest opvallend is dat er maar weinig vorst is en we hebben nog geen sneeuw gehad, dat is uniek. December was 2 graden warmer dan normaal.’ Op 17 december werd zelfs een temperatuur van 14 graden gemeten.

Toch maakt de corso-organisatie zich – ondanks de warme winter – geen zorgen over komende corso. ‘We hebben er nog geen zicht op. Onze bloemenman gaat zich pas drie weken voor het corso echt druk maken’, zegt Den Hertog.

Ook onder bollenkwekers leidt de zachte winter niet tot paniek. ‘Als het zo warm blijft, kan het zijn dat de bollenvelden eerder in bloei staan, maar voor het product maakt dat niet uit’, zegt Prisca Kleijn van de KAVB, de belangenbehartiger van bloembollenkwekers.

‘Uiteindelijk herstelt de natuur zich altijd weer’, verwacht bollenkweker Rik Pennings uit Noordwijkerhout. Als het in februari of maart plotseling nog gaat vriezen, hoeft dat geen grote gevolgen te hebben. ‘Al kan strenge vorst wel schade geven als gewassen al ver boven de grond staan’, vertelt Pennings. ‘Met name hyacinten kunnen daar last van hebben. Die maken na strenge vorst geen nieuwe wortels meer, er is meer kans op ziektes en uiteindelijk merk je dat in de groei van de bol.’

Of er nog een grote vorstperiode komt, kan Huub Mizee niet zeggen. ‘Voorlopig in ieder geval niet. Komend weekend wordt het 11 graden en ook tot begin februari lijkt het zacht te blijven. Maar het kan natuurlijk altijd nog gaan vriezen in februari en maart.’

Keukenhof in Lisse liet vorige week weten last te hebben van het grillige klimaat. Het park plant 30 procent meer bollen zodat er het hele seizoen bloemen bloeien.