°C
zaterdag 13 juli 2024

Zesde Bier en BBQ Festival bij Klein Duimpje

Hillegom – Met ieder jaar 2000 tot 2500 bezoekers op de teller is het Midzomer Bier en BBQ festival van de Hillegomse brouwerij Klein Duimpje een van de grootste lokale evenementen en kan inmiddels wel van een traditie gesproken worden. Zaterdag 6 juli vindt van 13:00 tot 21:00 uur de zesde editie van het festival plaats.

Bier en BBQ

Het festival vindt plaats op het terrein van de brouwerij aan de Hyacintenlaan (ingang aan de Leidsestraat, vlak voor de Esso). Men kan hier terecht om kennis te maken met bieren van veertien brouwerijen uit Zuid-Holland. Maar het draait niet alleen om bier. Vijf barbecueteams bereiden de heerlijkste gerechten voor de gasten, Bollenstreek Wijnen is aanwezig en Elsbroekerwei zorgt voor een kaasboetiek. Om het festivalgevoel compleet te maken zorgen The Couch Potatoes, The Royal Spuds en de Flierefluiters voor sfeervolle muzikale klanken. 

Selectie brouwerijen

Erik Bouman, eigenaar van brouwerij Klein Duimpje, selecteert ieder jaar weer een aantal bijzondere Zuid-Hollandse brouwerijen voor het Bier en Barbecue Festival. Dit jaar zijn er veertien brouwerijen aanwezig, met een grote diversiteit aan bier. Uiteraard is Klein Duimpje zelf aanwezig, met negen soorten bier, waaronder de befaamde Blauwe Tram, de Hillegomse Weizen, een kruidige Tripel Ipa en een Witchcraft Trippel.

Ipa is erg geliefd

De andere brouwerijen presenteren ieder drie tot vijf biersoorten. Bouman: “Dit jaar hebben we ook brouwerij Solaes uit Sommelsdijk naar Hillegom weten te krijgen, de meest zuidelijke brouwerij van Zuid-Holland. Andere deelnemers zijn Kompaan uit Den Haag, De Molen uit Bodegraven. Leidsch Bier en Neptunus uit Leiderdorp. Dat zijn namen die bij de liefhebber van speciaal bieren wat meer bekend zijn. De bieren die gepresenteerd worden, lopen van licht tot zwaar, tussen de drie en acht procent, en van licht tot donker. Voor iedere bierliefhebber is er eigenlijk wel wat. Ipa is momenteel erg geliefd en daar worden dan ook enkele soorten van geschonken, maar erg lekker is bijvoorbeeld ook het barrel aged bier van Kompaan, bier dat geruime tijd gerijpt is op ‘barrels’, ofwel whiskeyvaten”. 

Meer dan alleen bier

Ook voor culinaire liefhebbers valt er genoeg te genieten op het festival. Vijf barbecueteams bereiden de heerlijkste gerechten voor de gasten. Aanwezig zijn RiddleQ, Sateh Guruh, Rubmaster BBQ en twee teams van het deels uit Hillegom afkomstige barbecueteam All Seasoned. Zij gooien niet gewoon een speklapje of worstje op de barbecue, maar hebben het barbecueën verheven tot een ware kunst. 

Terwijl de gasten op het festivalterrein genieten van een biertje (of frisje!) met een barbecuegerecht, zorgen The Couch Potatoes, De Flierefluiters en The Royal Spuds voor de ‘achtergrondmuziek’. Laatstgenoemde is met haar opzwepende mix van folk met punk geen onbekende meer in de regio. Zo werd er al op Castlefest in Lisse gespeeld en ook werd onlangs het middeleeuwse festival Keltfest in Vijfhuizen aangedaan. Met nummers die doen denken aan het werk van onder andere Flogging Molly en Dropkick Murphy’s is het lastig om stil te blijven staan. En de laatste ep van het gezelschap, ‘Unforgotten Lore’ laat zien dat folkpunk ook mooi en ingetogen kan zijn. 

Bieropener smeden

Voor gasten die graag actief bezig zijn gedurende het festival, heeft Bouman een leuke verrassing. “Naast de brouwerij is een smederij gevestigd. Daar kunnen mensen tegen een kleine vergoeding een bieropener smeden. Dat hebben we vorig jaar voor het eerst uitgeprobeerd en dat was een waar succes”. 

Het festivalterrein aan de Hyacintenlaan/Leidsestraat is zaterdag 6 juli van 13.00 tot 21.00 uur vrij toegankelijk. Consumpties kunnen met munten aangeschaft worden.

Kijk voor meer informatie over het Bier en BBQ festival op kleinduimpje.nl.  

Aankomende evenementen

Lees ook: