°C
dinsdag 16 juli 2024

Nieuwe locatie kunstenaarscollectief De School

Hillegom – Kunstenaarscollectief De School moet de voormalige Boazschool verlaten om plaats te maken voor appartementen. Toen het Collectief haar intrek nam in het pand was er al sprake van een tijdelijk onderkomen. De kunstenaars zaten antikraak, maar toch hakt het er goed in dat ze er nu uit moeten. “Op 1 september gaan we met een knal uit het pand, met onder andere dj, hapjes en drankjes en een comedian.  We zijn druk met de voorbereidingen bezig. In ieder geval komt er op deze dag ook  een kunstsale en zal wethouder Fred van Trigt de opening komen verrichten van de sluiting, wat gek klinkt dat he”, aldus Josée van Schuppen, secretaris van De School.

Volgens van Schuppen gaat het een jaar worden met een lach en een traan. “Mijn maatje Ferdinand Wagemans is onlangs wegens ziekte uit het Collectief gestapt. Hij was onze voorzitter. We zijn dit samen gestart met Rénoo. Nu moeten we het gebouw ook nog uit. Je begrijpt dat we allemaal erg terneergeslagen zijn”.

Het ziet er echter wel naar uit dat er een lichtpuntje komt, want er is een potentieel alternatief gevonden waar het Collectief waarschijnlijk haar intrek in kan nemen. “We zijn nog in onderhandeling. De kans is groot dat we dit pand krijgen en dan zijn we gered”.

Op het moment zitten er dertien kunstenaars in het Collectief. Er zijn er twee weggegaan, maar er zijn er ook weer twee bijgekomen. Josée van Schuppen gaat ook aftreden als secretaris, met als gevolg dat de groep in september een nieuw bestuur zal krijgen. “We bestaan ook nog eens vijf jaar. Het is dus echt een bijzonder jaar. Van het begin af aan hebben we geweten dat we eens weg moeten. Toen we het pand kregen aangeboden waren we daar ontzettend blij mee. Het was tijdelijk, maar we hebben een hele mooie tijd gehad”.

Aankomende evenementen

Lees ook: