°C
woensdag 24 juli 2024

Bas Warmerdam loopt vijftigste avondvierdaagse

Hillegom – Het was een bijzondere avondvierdaagse voor de 73-jarige Hillegommer Bas Warmerdam. Dit jaar liep hij voor de vijftigste keer mee met deze wandeltocht. Op de laatste dag werd hij feestelijk onthaald en ontving hij een speciale medaille uit handen van sportwethouder Fred van Trigt.

In 1970 liep Bas Warmerdam zijn eerste avondvierdaagse in Hillegom. Sindsdien loopt hij elk jaar trouw de 15 km. Op 24 mei 2019, vijftig jaar later, loopt hij met zijn handen vol bloemen het Henri Dunantplein binnen onder aanmoediging van familie en vrienden. Ter ere van zijn vijftigste avondvierdaagse ontvangt de wandelfanaat een speciale medaille uit handen van sportwethouder Fred van Trigt. Ook krijgt hij een wandelschoen van chocolade overhandigd.

In 1957 was de eerste editie van de avondvierdaagse in Hillegom. Ook toen was Bas Warmerdam als elfjarige jongen van de partij. Hij heeft daarna een aantal jaar overgeslagen, maar vanaf 1970 was hij definitief besmet met het avondvierdaagsevirus. Zijn mooiste herinnering is die van zijn 25e jubileum. Toen stond zijn moeder hem met een mooie bos bloemen op te wachten bij de finish.

Het houdt overigens niet op bij de Hillegoms avondvierdaagse. Warmerdam heeft aan meerdere grote wandeltochten meegedaan, zoals de 30 van Zandvoort, de Dam tot Damloop en de halve marathon in Egmond. Op de vraag waarom hij wandelen zo leuk vindt, antwoordt hij: “Wanneer je aan het wandelen bent, kom je op een gegeven moment in een bepaald ritme. Vanaf dat moment gaat het wandelen heel makkelijk en is het alleen nog maar genieten. Wandelen is een uitstekende manier om te ontspannen en is gezond voor lichaam en geest.”

In onderstaande afbeelding is zijn indrukwekkende verzameling medailles te zien van de Hillegomse avondvierdaagse.

Aankomende evenementen

Lees ook: