Avondvierdaagse zonder zwerfvuil

1 min leestijd

Hillegom – Van 21 tot en met 24 mei is de avondvierdaagse in Hillegom. Dit jaar zetten de organisator en de gemeente zich extra in voor een schone avondvierdaagse zonder zwerfafval. Daarvoor vraagt de organisatie of deelnemers hun afval onderweg willen verzamelen in afvalzakken en dit willen weggooien in de afvalbakken langs de route of bij de finish. De afvalzakken worden bij de start uitgedeeld. Ook wordt er een ‘zwerfafvalbingo’ georganiseerd. 

Zwerfafvalbingo met prijzen

De zwerfafvalbingo wordt georganiseerd door gemeente Hillegom. Elke avond is er een bingokaart met verschillende soorten zwerfafval dat deelnemers tijdens de route kunnen zoeken en verzamelen. Dit daagt deelnemers op speelse wijze uit om op zoek te gaan naar zwerfafval.

  • Deelnemers kunnen de bingokaarten na afloop inleveren voor een prijs.
  • Iedere avond zijn er vier prijzen te winnen, t.w.v. € 10,-; een ijsbon, een boekenbon of twee zwembadkaartjes.
  • De winnaars worden elke dag bekend gemaakt aan het eind van de wandeling.
  • Bij de uitreiking van de medailles, op vrijdagavond 24 mei, trekt wethouder Fred van Trigt nog een kaart uit alle deelnemers. Deze persoon wint een skateboard.

Samenwerken voor een schoner milieu

Veel zwerfafval blijft erg lang liggen. Dat is niet alleen een lelijk gezicht. Het is ook schadelijk voor mensen, dieren en de omgeving. Zo vervuilen we de bodem, kunnen dieren erin verstrikt raken en komt veel zwerfafval uiteindelijk in de zee terecht. In de zee valt plastic uit elkaar in steeds kleinere stukjes waardoor de oceanen veranderen in een plastic soep. Omdat zeedieren deze stukjes binnenkrijgen, komt het plastic in de voedselketen terecht en zorgt op die manier voor schade aan de gezondheid van zowel dieren als mensen. Genoeg redenen dus om zwerfafval te voorkomen.