Nationaal Park Hollandse Duinen

4 min leestijd

Duin- en Bollenstreek – De Economic Board Duin- en Bollenstreek (EBDB) ziet kansen voor de regio in het nieuwe Nationaal Park Hollandse Duinen. Op initiatief van de EBDB hebben Koninklijke Horeca, Stichting Nationaal Park Hollandse Duinen, ondernemers en gemeentes uit de regio afgelopen periode de mogelijkheden verkend. Doel was te onderzoeken op welke wijze zij de ontwikkeling van het nationaal park kunnen ondersteunen. Conclusie is dat er veel kansen liggen voor de Duin- en Bollenstreek. Deze kansen wil de EBDB ondersteunen en stimuleren. Ook past het nationaal park bij de branding en marketing voor de regio en wordt gedacht aan een pop-up bezoekerscentrum.

Lees ook: Keukenhof 2019

Hollandse Duinen is een Nationaal Park ‘nieuwe stijl’ en wil een sterke verbinding maken tussen stad, natuur, cultuur en landschap. Het park beslaat de lange en brede kuststrook die loopt van Hoek van Holland tot Hillegom. In het gebied liggen veertien gemeenten, waar ongeveer een miljoen mensen wonen en werken. Georgette Leltz is programmamanager van Nationaal Park Hollandse Duinen. Leltz: “Dit park is anders dan de meeste mensen wellicht denken bij de naam nationaal park. Dit wordt geen omhekt natuurreservaat. Het park bestaat uit zee, strand en duinen, maar ook uit de meer landinwaarts gelegen oude strandwallen en strandvlakten. Hollandse Duinen kenmerkt zich door de sterke verbinding tussen stad, natuur en landschap. Ook diverse dorpen in de Bollenstreek, Keukenhof, het Oosterduinse Meer, bossen en bloembollenvelden zijn onderdeel. Dit in combinatie met de hoge biodiversiteit geeft het nationaal park een eigen identiteit en dat verdient bescherming. Het park wil komende jaren naast het versterken van de natuur, verbinding maken met bezoekers, bewoners en ondernemers. Wij zijn daarom blij met dit initiatief vanuit de economische hoek, het past heel goed bij onze ambities.”

Kansen voor de economie in de regio

De Economic Board wil voor de Duin- en Bollenstreek graag een ‘proeftuin’ stimuleren waar bewoners, bezoekers en ondernemers met elkaar samenwerken aan een economisch sterk nationaal park. De EBDB wil daarom het nationaal park verbinden aan andere partijen en andere projecten binnen de Economische Agenda van de Duin- en Bollenstreek. Want de plannen van het park sluiten goed aan bij de ambitie om de streek te profileren als een gezonde en energieke regio met een kuuroordstatus. Doelstelling van de EBDB is om één kloppend verhaal te maken van de diverse ambities en projecten in de regio, zodat ze elkaar gaan versterken. De Economic Board is hierin geen uitvoerende partij, maar functioneert als aanjager, verbinder en versneller. Lars Flinkerbusch, directeur van de EBDB verwacht dat dit zal leiden tot meer werkgelegenheid in de sectoren gezondheid en toerisme.

Pop-up bezoekerscentrum

Edwin de Beukelaar is met zijn evenementenlocatie Nederzandt middenin het nationaal park gevestigd. De Beukelaar: “Geweldig toch, een park zonder hek, zonder toegangspasje, waar steden in liggen en waar dingen anders worden aangepakt. Wij zijn al jaren betrokken bij de ontwikkelingen. Nederzandt is samen met Noordvoort in feite de noordelijke toegangspoort van het park. Je komt ons als eerste tegen. Wij realiseren hier daarom dolgraag een pop-up bezoekerscentrum. En dan niet zo’n klassiek centrum, maar eentje dat aansluit bij deze tijd. Het moet geen museum worden, we dagen liever mensen uit en laten ze op een leuke wijze kennis maken met de natuur. In onze speeltuin staan bijvoorbeeld tafels met afbeeldingen van duindieren. Ideeën genoeg!”


Edwin de Beukelaar is met zijn evenementenlocatie Nederzandt middenin het nationaal park gevestigd. De Beukelaar: “Geweldig toch, een park zonder hek, zonder toegangspasje, waar steden in liggen en waar dingen anders worden aangepakt. Wij zijn al jaren betrokken bij de ontwikkelingen. Nederzandt is samen met Noordvoort in feite de noordelijke toegangspoort van het park. Je komt ons als eerste tegen. Wij realiseren hier daarom dolgraag een pop-up bezoekerscentrum. En dan niet zo’n klassiek centrum, maar eentje dat aansluit bij deze tijd. Het moet geen museum worden, we dagen liever mensen uit en laten ze op een leuke wijze kennis maken met de natuur. In onze speeltuin staan bijvoorbeeld tafels met afbeeldingen van duindieren. Ideeën genoeg!”

Voor de hele streek

Wethouder Sjaak van den Berg, voorzitter van de Landschapstafel bij de uitvoering van het Gebiedsprogramma ‘B(l)oeiende Bollenstreek’ waarin de gemeenten Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk en Teylingen samenwerken met maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven aan landschap, recreatie en natuur, is ook enthousiast over de Duin- en Bollenstreek als proeftuin voor het nationaal park: “Ik ben overtuigd van een gezamenlijke aanpak. Het nationaal park denkt niet in gemeentegrenzen en zo moeten wij er in de regio ook mee om gaan. Dus een prima initiatief om onze streek hiermee verder op de kaart te zetten.”