°C
dinsdag 16 juli 2024

Wissel tegels in voor planten

Hillegom – Inwoners van de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen kunnen van 4 tot en met 7 april maximaal vijf tuintegels of -stenen inwisselen voor drie plantjes. De tegels kunnen ingewisseld worden bij de deelnemende tuincentra in de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen. Met deze actie willen de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen samen met ‘De Groene Uitdaging’ en Groei & Bloei inwoners stimuleren hun tuin te vergroenen, onder het motto: “groen kun je zelf doen!”

Tuintegels en -stenen eruit, planten erin

De landelijke campagne Operatie Steenbreek stimuleert inwoners om de omgeving waar ze wonen aangenamer en groener te maken. Groene tuinen zorgen namelijk voor een betere leefomgeving voor mens en dier, door:

– Waterberging: in een groene tuin krijgt regenwater de kans het grondwater aan te vullen. Daarnaast voorkom je wateroverlast bij hevige hoosbuien.

– Natuur: in een groene tuin vinden vogels, vlinders, bijen en andere insecten en dieren beschutting en voedsel.

– Hittebestrijding: het wordt steeds warmer. Een groene tuin zorgt echter voor verkoeling en voorkomt ‘hittestress’.

– Fijnstof: in een groene tuin wordt het fijnstof door het groen opgevangen, waardoor de lucht schoner blijft.

Lees ook: Help de tuinvogels.

Deelnemende tuincentra

Inwoners die willen meedoen aan de actie kunnen maximaal vijf tuintegels of -stenen uit hun tuin inleveren bij een van de aangesloten tuincentra in hun gemeente. Zij krijgen in ruil hiervoor drie planten cadeau. Hierbij geldt wel: op = op. Tuintegels of -stenen inleveren kan bij:

Gemeente Hillegom

  • Hoveniersbedrijf Rens de Rooij, Noorder Leidsevaart 11. Op 4,5 en 6 april tussen 10.00 uur en 15.00 uur kunnen inwoners maximaal vijf tuintegels of -stenen inleveren en hiervoor drie gratis planten ontvangen. Bovendien maken bezoekers ook nog eens kans op een gratis tuinadvies t.w.v. 450,- door hun naam en adres achter te laten wanneer ze stenen komen inleveren. Er staat ook voor elke bezoeker een tasje met informatie klaar voor de diervriendelijke tuin.
  • Tuincentrum de Oosteinde, Zandlaan 22. Op 4, 5, 6 en 7 april kunnen inwoners tijdens openingstijden terecht om maximaal vijf tuintegels of -stenen in te leveren en drie gratis planten op te halen. Als extraatje geeft het tuincentrum een pakje bijen- of vlindervriendelijke bloemzaden mee om je tuin nog aantrekkelijker te maken voor de bijen en vlinders.

Gemeente Lisse

  • Tuincentrum Overvecht, Heereweg 350.  Op 4,5,6 en 7 april kunnen inwoners hier maximaal vijf tuintegels of -stenen inleveren en drie gratis planten ophalen.

Gemeente Teylingen

  • Tuincentrum TuineXtra, Van Berckelweg 51 in Noordwijk. Op 4, 5, 6 en 7 april kunnen inwoners tijdens openingstijden terecht om maximaal vijf tuintegels of -stenen in te leveren en drie gratis planten op te halen.

Aankomende evenementen

Lees ook: