°C
maandag 15 juli 2024

AED’s in heel Hillegom

Hillegom – Steeds meer Hillegommers slaan de handen ineen voor AED’s. Ook de gemeente Hillegom vindt een goede dekking van AED’s in de bebouwde kom belangrijk. Om hiervoor te zorgen, is de gemeente Hillegom een samenwerking gestart met het landelijke alarmeringsnetwerk Stan.

Verspreiding AED’s

De gemeente Hillegom heeft samen met Stan gekeken op welke locaties nog AED’s nodig zijn in Hillegom. Het is namelijk de bedoeling dat straks overal in de bebouwde kom binnen een straal van 500 meter een AED beschikbaar is. Stan houdt bij de plaatsing van de AED’s rekening met burgerinitiatieven, mits deze zijn aangemeld bij de website van HartslagNu. Uiteraard is de gemeente erg blij met de initiatieven voor een buurt-AED vanuit inwoners, want zo maken we Hillegom gezamenlijk beter.

Burgerhulpverleners hebben locaties bezocht en eigenaren van deze locaties gevraagd of de AED-kasten geplaatst mogen worden. De komende tijd zal een installateur deze AED’s plaatsen. Het is de bedoeling dat Hillegom voor de zomer een 100% dekking heeft binnen de bebouwde kom. Doordat de AED’s in buitenkasten hangen, zijn ze 24 uur per dag beschikbaar.

Stan

Het alarmeringsplatform Stan bestaat uit een netwerk van burgerhulpverleners. Dankzij de techniek van Stan worden zij per sms of via de Stan app opgeroepen wanneer iemand in de buurt een hartstilstand krijgt. Op deze manier proberen zij van heel Nederland een 6-minutenzone te maken. Wanneer de reanimatie namelijk binnen zes minuten wordt gestart, is de overlevingskans van het slachtoffer aanzienlijk groter.

Reanimatiecursus

Jaarlijks krijgen 15.000 mensen een hartstilstand. Om deze reden zijn burgerinitiatieven van groot belang. Inwoners die overwegen een buurt-AED aan te schaffen, worden gevraagd een reanimatiecursus te volgen bij de lokale EHBO-vereniging. Ook dienen zij de AED te registreren via de Hartstichting of HartslagNu, zodat er een compleet overzicht is van alle beschikbare AED’s in Hillegom.

Aankomende evenementen

Lees ook: